Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Beslut om patientdatasystem skjuts fram till november: "Om ett sjukvårdsdistrikt säger nej faller hela affären"

Uppdaterad 27.09.2021 16:06.
I förgrunden en staty som ligger nerböjd. I bakgrunden en sjukhusbyggnad.

Vasa sjukvårdsdistrikts fullmäktige kommer inte att fatta beslut om anskaffning av Cerners patient- och klientdatasystem Aster på sitt möte den 4 oktober, som planerat. Beslutet skjuts upp på grund av det ändrade läget i Jyväskylä och Mellersta Finland.

Frågan diskuterades i samband med sjukvårdsdistriktets styrelsemöte på måndagen. På basis av diskussionen ansågs enhälligt att fullmäktiges möte bör framflyttas, skriver man i ett pressmeddelande.

– Vi kollar läget och väntar tills både Jyväskylä och Mellersta Finlands sjukvårdsdistrikt sagt sitt, säger Hans Frantz som är ordförande för Vasa sjukvårdsdistrikts styrelse.

Vasa sjukvårdsdistrikts fullmäktige kommer därför inte att hålla något sammanträde den 4 oktober, utan man håller ett extra sammanträde senare eller behandlar ärendet på det ordinarie höstmötet den 29 november.

Ett nej betyder en ny anskaffningsprocess

Vasa sjukvårdsdistrikt är ett av fyra sjukvårdsdistrikt som planerar att skaffa amerikanska Cerners patientdatasystem Aster. Projektet seglar nu i motvind särskilt i Mellersta Finland på grund av den skenande prislappen.

Jyväskylä stadsfullmäktige tar upp frågan på måndag kväll och det beslutet väntas få stor betydelse för hela projektets framtid.

– Om ett sjukvårdsdistrikt säger nej så faller hela anskaffningen. Då får vi börja om från ruta ett med anskaffningsprocessen, för vi behöver ett nytt patientdatasysten, säger Frantz.