Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Estoniakatastrofen: Sveriges Radio publicerade nya detaljerade bilder av Estonias vrak

Från 2021
Flygfoto av de två blåa forskningsfartygen Electra af Askö och EVA-316 taget den 11 juni 2021 under den tredje dagen av den svensk-estniska dykoperationen vid MS Estonias vrak i Finska viken.
Bildtext Estoniadykningar gjordes sommaren 2021 med hjälp av forskningsfartygen Electra af Askö och EVA-316. Bilden togs den 11 juni 2021 under den tredje dagen av den svensk-estniska dykoperationen.
Bild: Stefan Jerrevang/EPA-EFE/All Over Press

Sveriges Radio rapporterar att de videoinspelningar som gjordes under dykningarna i somras avslöjar fler detaljer kring skadorna i passagerarfärjan Estonias skrov. 

Enligt SR kan man på bilderna se hur bitar av stålkonstruktionen böjts utåt från skrovet.

SR har på sin webbplats publicerat ett över två minuter långt videoklipp med material som filmades vid dykningarna i somras. Klippet ingår enligt SR i sekretessbelagda filmer som haverikommissionen gjorde.

Anders Ulfvarson, professor emeritus i skeppsbyggnadsteknik vid Chalmers tekniska högskola, säger till SR att det ser trasigare ut än vad han hade väntat sig. 

Sommarens dykningar blev av efter att en Discovery-dokumentär kom med nya uppgifter om ett tidigare okänt hål i Estonias skrov. 

Ulfvarson säger att de här nya bilderna innehåller fler detaljer än det material som visades i dokumentären. 

Tidigare i september inleddes ytterligare dykningar vid Estonia, den här gången med den estniska tidningen Postimees som största finansiär.
Postimees rapporterar i dag från dykningarna och säger att videomaterial från bildäcket visar att två av dörrarna som leder till de nedre däcken är intakta och stängda.

Det här betecknas som viktigt eftersom de officiella rapporterna utgått från att dörrarna gick sönder på grund av vattentryck, skriver tidningen.
Källor: Sveriges Radio, Postimees

Hålen i Estonia-utredningen - Spela upp på Arenan