Hoppa till huvudinnehåll

Hobby och hantverk

Gör enkla förvaringslådor för grejerna och få det trivsamt och bekvämt i verkstan

Från 2021
Gör enkla förvaringslådor för grejerna och få det trivsamt och bekvämt i verkstan - Spela upp på Arenan

I ett stökigt snickeri kan det rentav vara farligt att jobba, det är svårt att hitta verktyg och dessutom kan det bli onödigt dyrt. Med ordning och reda blir snickeriet tryggt, trivsamt och bekvämt.

I ett snickeri där man jobbar med maskiner och vassa verktyg är det extra viktigt att hålla ordning. Runt maskiner och på den yta man jobbar är det bra att ha det hyfsat tomt på överflödiga grejer. Materialrester och träbitar som trillat på golvet kan man snubbla på, sladdar som ligger kors och tvärs kan man snava i och om snickarbänken är full med saker händer det lätt en olycka när man snickrar.

Om verktygen ligger på golvet och i högar är det också svårt att hitta det man behöver. Det arbete som skulle vara en skön stund blir en stund av frustration. Det kan också bli dyrare om det t.ex. känns lättare att köpa nytt sandpapper än att försöka hitta de sandpapper man vet borde finnas någonstans i röran.

Två hyllor i en verkstad
Bild: Yle/Juha Leskelä

Enkla förvaringar är lätta att göra själv

Sandpapper behövs i olika grovlekar och en hylla med fack som man kan skruva upp på väggen är en perfekt förvaring för dem. Det lätt att upptäcka när någon grovlek håller på att ta slut och behöver fyllas på.

Att såga ett grovt plaströr i sneda delar och skruva fast dem på en plankstump är också ganska enkelt. Det blir en utmärkt förvaringsplats för penslar och pennor.

En man i en verkastad
Bildtext Röret är fastskruvat med endast en skruv i brädan.
Bild: Yle/Strömsö

Det är också lättare att hålla verktygen vassa om de är radade bredvid varandra på en hylla istället för att de förvaras huller om buller i en knut.

Allt ryms också så mycket bättre om man skaffar sig tillräckligt med hyllor och lådor. Om var sak har sin plats är det framförallt lättare att hitta sina grejer då man behöver dem.

Mer om ämnet på Yle Arenan

På andra språk

Diskussion om artikeln