Minister Thomas Blomqvist om nedskärningar i nordisk kultur: “Pengarna måste tas någonstans ifrån”
Nordiska ministerrådets framtidsvision har väckt oro för ett försämrat vardagssamarbete i Norden. Finlands minister för nordiskt samarbete Thomas Blomqvist (SFP) erkänner att det är svårt att omfördela pengarna.
Minister Thomas Blomqvist kommenterar Nordiska ministerrådets budget efter Svenska Yles granskning. Där framkommer att Nordiska ministerrådet föreslår en budget där pengar som tidigare gått till kultur, utbildning och forskning nu ska gå till klimatsatsningar som ingår i ministerrådets framtidsvision.
– När vi inte har fått mera pengar måste vi lite omdisponera och det är en ganska besvärlig och svår och utmanande process på gång just nu, säger minister Blomqvist.
– I budgetsammanhang betyder det att vi flyttar lite mot ett hållbarhetstänk och en grön omställning. Den största förändringen gäller kultursektorn som har varit den största sektorn och också efter omställningen ska den vara en av de största sektorerna.
Varför är det kulturen som får stå för notan då man satsar på grön omställning?
– När det inte har kommit mera pengar så måste man ta dem någonstans ifrån. Kulturen, utbildningen och forskningen har varit de klart största områdena.
Men kulturen har traditionellt varit det som binder samman den nordiska regionen, och det är också där samarbetet har varit starkt med ministerrådet som finansierar gräsrötter. Så hur går nedskärningen ihop med att Norden också ska vara den mest integrerade regionen 2030?
– Kulturen kommer fortfarande att vara ett av de allra viktigaste prioriteringsområdena också i Nordiska ministerrådet. Kulturens betydelse har inte minskat på något sätt, säger Blomqvist.
Målsättningarna i klimatsatsningen är ganska luddiga och svåra för en lekman att förstå. Så vad sätts pengarna konkret på?
– De sätts på grön omställning. Vi är i början av den processen, så det är ännu lite oklart vad vi kommer att få. Där ingår till exempel cirkulär ekonomi inom byggsektorn, satsningar på klimatsmarta lösningar inom transportsektorn och många andra satsningar, förklarar Blomqvist.
Vad får vi som skattebetalare ut av den här visionen och av att ni prioriterar så här?
– Förhoppningsvis får vi det som visionen säger. Att vi har världens mest integrerade region och världens mest hållbara region till 2030. Vi får klimatåtgärder som ligger i framkant. Vi har fortsättningsvis starka satsningar på kultur och bildning som främjar integrationen. Jag har den uppfattningen att nordborna vill att vi ska stärka klimatsamarbetet mellan de nordiska länderna, säger Blomqvist.
Också bland gräsrötterna finns det en oro. Vad har du att säga till dem?
– Jag förstår oron och jag har pratat med väldigt många som har varit i kontakt med mig. Jag vill som samarbetsminister medverka till att vi fortsättningsvis har ett tätt nordiskt samarbete inom kultursektorn, när det gäller bildning, när det gäller Nordjobb, säger Blomqvist.
– Men samtidigt har jag förbundit mig till att förverkliga den nya visionen. Vi har en samsyn med Nordiska rådet att visionen är bra. Nu är det bara att hitta ett möjligast bra och smärtfritt sätt att förverkliga den. Helt utan förändringar i budgeten kommer det inte att gå.