Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Flaskbomber har hittats i Raseborg och Lojo – innehåller frätande ämnen

Uppdaterad 29.09.2021 10:59.
Ryggarna på poliser där det på finska står poliisi.
Bildtext Polisen uppmanar den som hittar en flaskbomb att inte gå närheten av den. Man ska kontakta nödcentralen som i sin tur kontaktar polisen.

Västra Nylands polisinrättning varnar för flaskbomber som tillverkats av barn och unga. Flaskbomberna har hittats på flera håll, också i Raseborg och Lojo.

Flaskbomber är flaskor som innehåller något kraftigt frätande ämne. Äldre konstapel Jani Borenius påpekar att stänk som uppstår till följd av en explosion kan träffa exempelvis ögonen och orsaka bestående skador.  

“Efter explosionen hamnar ämnet i omgivningen där sällskapsdjur eller vilda djur kan få det i sig eller på tassarna”, säger Borenius i ett pressmeddelande från Västra Nylands polisinrättning

Små barn har hittat flaskorna

Enligt Västra Nylands polisinrättning har ungdomar tillverkat flaskbomber åtminstone i Raseborg, Lojo, Kyrkslätt, Vichtis och Esbo.

En del av de bomber som polisen känner till har exploderat, medan andra inte gjort det av någon anledning. Bomberna har hittats av poliser på fritiden och av barn som är så små att de ännu inte går i skola. 

Jani Borenius hoppas nu att föräldrar förklarar för små barn att de inte ska röra flaskbomber. 

“De ska berätta om sitt fynd för någon vuxen. Vuxna ska inte heller röra flaskan. Man ska hålla sig på minst tio meters avstånd från en flaska som inte detonerat och inte röra den, utan låta myndigheterna ta bort den.” 

Man kan berätta om fyndplatsen genom att ringa nödnumret 112, på det sättet får polisen veta var det finns en flaskbomb.

Kan uppfylla kriterier för brott 

Ungdomarna och barnen kan också vara tvungna att betala skadestånd om någon blir skadad av en flaskbomb. 

Jani Borenius konstaterar att unga ofta inte är medvetna om att det de gör kan uppfylla kriterierna för ett brott. 

“Det kan beroende på fall vara fråga om till exempel innehav av föremål eller ämne som lämpar sig för att skada någon annan, ovarsam hantering eller framkallande av fara”. 

Det kan bli frågan om ett stort skadeståndsansvar, säger Borenius i pressmeddelandet.

Polisen om flaskbomber: ”Tyvärr kan vissa frätande ämnen köpas i vanliga livsmedelsaffärer”
Polisen om flaskbomber: ”Tyvärr kan vissa frätande ämnen köpas i vanliga livsmedelsaffärer” - Spela upp på Arenan