Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Högsåra pensionat har fått ny ägare: "Jag har varit intresserad av platsen i många år"

Från 2021
Uppdaterad 27.09.2021 17:14.
Högsåra pensionat
Bildtext Högsåra pensionat har köpts av Hangöföretagaren Kristian Nordström.
Bild: Amanda Ölander/Yle

Högsåra pensionat har fått en ny ägare. Det är Hangöföretagaren Kristian Nordström som tar över fastigheten.

– Platsen i sig har intresserat mig i många år. Jag har en god bekant på Högsåra, så därför har jag besökt ön ett antal gånger. Läget är också bra, och det är lätt att ta sig till och från ön året runt. Det är en riktig pärla ute i skärgården.

Under sina besök på ön har Nordström också tittat in i pensionatet, och stött på ägaren Ulf Örså, som drivit pensionatet sedan år 1995.

– Visst har vi träffats och pratat en del, men han visste inte om att jag var intresserad av pensionatet förrän han såg mitt namn dyka upp i budgivningen. Han blev rätt så förvånad!

Nordström vill i nuläget ännu inte uttala sig om vilka planer han har för pensionatet. Istället väljer han att fokusera på de omfattande renoveringar som kommer att behöva genomföras.

– Det finns saker och ting där som måste uppdateras, som avloppssystemet och värmesystemet som inte fyller dagens standard. Jag kommer att åka ut dit snart och göra en översikt, säger Nordström.

Under besöket ska också det sista pappersarbetet slutföras.

Fungerat som lägerskola sedan 70-talet

År 1978 ordnades Åbolands första lägerskolan i pensionatet på Högsåra. Under årens lopp har otaliga skolbarn i Åbotrakten besökt ön och pensionatet, som drivits av familjen Örså.

När Yle Åboland ringer upp Ulf Örså så håller han på att städa upp det sista inför ägarbytet, och han berättar att han precis har ställt moppen i skåpet för sista gången.

Coronapandemin har inneburit ett stort inkomstbortfall när lägerskolorna avbokades. Beslutet att sälja har också påverkats av att fastigheten är i behov av en större renovering.

Örså berättar att cirka 70 personer hade följt med budgivningen, och att folk på Högsåra var intresserade av vad som ska hända med pensionatet. Enligt honom är det ändå inte troligt att lägerskoleverksamheten kommer att fortsätta som förut.

Diskussion om artikeln