Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Skarp kritik från Sverige mot nivån i finsk ligahockey – Juhani Tyrväinens dom: "Man spelar inte bästa åren i Finland"

Juhani Tyrväinen på landslagsträning.
Bildtext Juhani Tyrväinen valde att lämna HIFK efter VM-guldet 2019.

Hur väl står sig finländsk ligaishockey? Inte speciellt väl, tycker världsmästaren Juhani Tyrväinen. "Gapet till Sverige bara växer", säger Luleå-spelaren.

Domedagsprofetiorna för finländsk ligaishockey har gått att läsa på många håll under de senaste åren. Kvalitén på spelet, spelarna och underhållningen har ifrågasatts.

Och här kommer en ny, färsk våg av kritik mot hockeyligan.

Världsmästaren Juhani Tyrväinen – tidigare i HIFK, nu inne på sin tredje säsong i SHL-klubben Luleå – säger i en intervju med Sveriges Radio att skillnaden mellan ligorna i Finland och Sverige är påtaglig.

– Spelarna grundnivå är mycket högre i Sverige. Det ser ut som att gapet bara växer, här utvecklas serien och känslan är att det går i motsatt riktning i Finland.

Expert: Oroväckande

I inslaget hörs också Timo Peltomaa, lagledare i Ilves. Han konstaterar att de finländska hockeyklubbarna har för lite pengar för att kunna konkurrera med andra europeiska ligor.

Ligan har i första hand blivit en serie för unga förmågor som vill vidare i karriären.

– Man spelar inte under karriärens bästa år i Finland. Om man spelar en bra säsong där åker man någon annanstans, säger Tyrväinen.

Radiosportens expert Per Svartvadet säger sig vara orolig för finländsk ishockey på klubblagsnivå. Han pekar framför allt på att SHL:s tv-avtal ger helt andra ekonomiska förutsättningar jämfört med tv-pengarna i Finland.

– Finländska spelare, A-landslag och juniorlandslag är bra, men de stannar ju inte kvar i den inhemska ligan. Oroväckande läge för finländsk ligahockey.

– SHL och Hockeyallsvenskan står sig väldigt bra i kvalité och har ett stort intresse. Spelarna vill ju spela här – både svenska och finländska.