Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Jyväskylä har röstat emot det nya patientdatasystemet – hela Asterprojektet och Vasas planer riskerar falla: "Det är stora grejer som vi inte klarar ensamma"

Uppdaterad 28.09.2021 09:25.
Människor går i aulan i Mellersta Finlands centralsjukhus.
Bildtext Faller upphandlingen om Cerners patientdatasystem i ett av sjukvårdsdistrikten så faller den också i de övriga.

Jyväskylä kommunfullmäktige har röstat emot Asterprojektet där fyra sjukvårdsdistrikt ska skaffa ett gemensamt patientdatasystem. Nu kan hela mångmiljonprojektet falla.

För att affären med amerikanska Cerner ska bli av krävs det att alla fyra sjukvårdsdistrikt, bland dem Vasa, i Asterprojektet godkänner den.

Jyväskyläs kommunfullmäktige vill att man avbryter upphandlingen. Bakom beslutet ligger utgifterna för systemet, som har stigit avsevärt.

För tre månader sedan angavs priset vara 65 miljoner för Mellersta Finlands del. I augusti hade prislappen stigit till 130 miljoner euro.

Efter en livlig diskussion föll rösterna 62–5. Samtidigt uppgav staden att ledningen för sjukhusdistriktet inte har stadens förtroende. Sjukhusdistriktet uppmanas att vidta åtgärder för att återställa förtroendet.

Stadsstyrelsen i Jyväskylä tog redan för ett några veckor sedan ställning till det nya patientdatasystemet. De ansåg att prislappen är för hög.

Det är så stora grejer som vi inte klarar ensamma.

― Hans Frantz, ordförande för Vasa sjukvårdsdistrikt
Förråd med operationsskydd i Jorvs sjukhus.
Bildtext Det finns en exitklausul i avtalet som gör det möjligt att lämna det utan påföljder före den sista november i år.

Kritiken har också nått Vasa

Patientdatasystemet har också väckt kritik i Vasa sjukvårdsdistrikt, där notan landar på 160 miljoner euro på tio år.

Hans Frantz som är ordförande för Vasa sjukvårdsdistrikt säger att Jyväskyläs beslut är ett problem.

– När vi blir ett välfärdsområde nästa år ska vi erbjuda tjänster som vi inte gör i dagsläget. Vi har inget system som betjänar den helheten, säger han.

– Det är så stora grejer som vi inte klarar ensamma. Om det här projektet faller måste vi börja om från början.

Frantz har tidigare sagt att det inte finns några andra alternativ än Aster för distriktet.

Slutliga beslut senare i höst

Sjukvårdsdistriktets nyvalda fullmäktige ska fatta ett slutligt beslut om systemet den 29 november. Mellersta Finlands sjukvårdsdistrikts fullmäktige ska fatta motsvarande beslut i mitten av oktober efter att ha hört sina medlemskommuner.

– Vi måste vänta och se vad Mellersta Finlands sjukvårdsdistrikts styrelse säger. Men det är sannolikt att de avbryter upphandlingen. Jyväskylä är distriktets största medlemskommun, så de kommer nog inte med ett annat beslut, säger Frantz.

En man i kavaj och skjorta titar mot kameran
Bildtext Viktor Kock (SDP) från Vasa sjukvårdsdistrikts fullmäktige är lättad över att Jyväskylä röstade emot Asterprojektet.

Viktor Kock (SDP), som representerar Pedersöre i Vasa sjukvårdsdistrikts fullmäktige har redan tidigare varit kritisk till projektet. Han är lättad över att det faller.

– Jag kan inte se inte hur det här skulle gå igenom när Jyväskylä säger nej. Jag ser inte heller hur det här skulle tjäna oss på ett bra sätt. Men vi måste ha ett nytt datasystem, det är säkert.

Kock är ändå lite besviken.

– Det verkar som om vi inte kommer att kunna fatta beslutet själva i Vasa sjukvårdsdistrikt. Det är lite synd att vi själva inte får säga vårt om systemet också, säger han.

Det finns en exitklausul i avtalet som gör det möjligt att lämna det utan påföljder före den sista november i år. Hur Vasa sjukvårdsdistrikt går framåt med en ny upphandling eller någon annan lösning återstår att se.