Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Åtal för grova bokföringsbrott och missbruk av förtroendeställning i härvan med de nymanska stiftelserna i Hangö

Stort hus vid havet, gråsten.
Bildtext Så här såg Kofverhag gård i Hangö ut i juni 2017.

Åklagare har väckt åtal i ärendet om misstänkta grova bokföringsbrott och missbruk av förtroendeställning gällande Trygwe och Hjördis Nymans stiftelse och Sarfvik-Nymans stiftelse.

De nymanska stiftelserna, Trygwe och Hjördis Nymans stiftelse och Sarfvik-Nymans stiftelse, grundades för att samla in pengar till allmännyttiga ändamål.

Största delen av pengarna gick i stället till driften av Kofverhag gård i Hangö och till rättsprocesser, efter makarnas död. Kofverhag gård var makarna Nymans hem.

Patent- och registerstyrelsen PRS reagerade 2017 på misskötseln av de nymanska stiftelserna.

Den 28 februari krävde Patent- och registerstyrelsen att den nymanska stiftelsens styrelse måste avgå. Styrelseordföranden R. Kenneth Wrede meddelade samma dag att han avgår. 

Vardagsrum med antika möbler.
Bildtext Vardagsrummet i Kofverhag gård i juni 2017.

Nu har åtal för grova bokföringsbrott väckts mot tre personer och åtal för missbruk av förtroendeställning har väckts mot två personer. Gärningarna har skett åren 2012–2016.  

Svaranden är stiftelsens styrelseordförande och styrelsemedlemmar de här åren. Svarandena har i förundersökningen bestritt att de gjort sig skyldiga till något brott. 

Det är polisinrättningen i Helsingfors som utrett misstankarna i ärendet.

Stämningsansökan har överförts till Västra Nylands tingsrätt i dag (27.9).

Åklagare är distriktsåklagare Jenni Louhenperä-Kivinen och specialiståklagare Seita Heinström från Södra Finlands åklagardistrikt.