Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

R&B-stjärnan R. Kelly dömdes för sexualbrott i USA – kan få livstids fängelse

Från 2021
Uppdaterad 28.09.2021 17:46.
R. Kelly bland en massa människor och media.
Bildtext R. Kelly har i årtionden hört till USA:s största popstjärnor. Han anklagas för en mängd brott under samma tid, och har nu konstaterats skyldig på nio åtalspunkter.
Bild: Tannen Maury / EPA

Den amerikanska sångaren R. Kelly riskerar livstids fängelse efter att ha dömts för en rad sexualbrott i USA. Kelly dömdes bland annat för sexuella övergrepp på barn, människohandel för sexuella ändamål samt utpressning.

Juryn vid rättegången i New York ansåg att den 54-årige Rythm and Blues-sångaren R. Kelly var skyldig på alla nio åtalspunkter och att brotten pågick i årtionden.

Kelly som har varit häktad sedan år 2019, har hela tiden nekat till anklagelserna. Domstolen kommer att kungöra straffet senare.

R. Kelly har varit en av USA största pop-stjärnor sedan 1990-talet och han är bland annat känd för sången I Believe i Can Fly.

Rättegången i New York sköts fram med ett år på grund av coronapandemin.

Yngsta offren 13 och 14 år gamla

Domstolen hörde sammanlagt 45 vittnen, inklusive elva av hans offer, som bland annat berättade om våldtäkter, om hur de tvingades använda droger och om innehav av barnpornografi.

Kelly träffade många av sina offer vid konserter och han ansågs upprepade gånger ha utnyttjat sin ställning för att locka dem med löften om en karriär inom musikindustrin.

En del av offren hölls fängslade eller isolerade i hans hem.

En stor del av bevisen kom från Kellys egna arkiv, eftersom han brukade samla meddelanden och brev från kvinnor som han hade träffat.

Åklagarna lade också fram bevis på hur sångaren tvingade en del av offren att skriva brev där de förnekade att Kelly skulle ha begått brott.

En 17-åring vittnade om hur hon måste skriva ett sådant brev efter att hon tvingades göra abort. Hans yngsta offer var 13 och 14 år gamla.

R. Kellys försvarsadvokat argumenterade att Kelly var en sexsymbol och playboy som en del av hans fans till slut vände sig emot.

Försvaret var besviket med utslaget och överväger att överklaga domarna.

Aaliyah
Bildtext Sångerskan Aaliyah var bara 15 år gammal då R.Kelly gifte sig med henne tack vare förfalskade dokument.
Bild: ullstein bild - Public Address/ All Over Press

Gifte sig med 15-åring

Kelly ansågs ha varit skyldig till brott då han gifte sig med sångerskan Aaliyah då hon var bara 15 år gammal.

Kellys medarbetare medgav att han förfalskade dokument för att paret skulle kunna gifta sig, då Kelly misstänkte att Aaliyah var gravid.

Kelly skrev och producerade Aaliyahs första sång Age Ain't Nothin' But A Number, fritt översatt "Ålder är bara en siffra".

Äktenskapet ogiltigförklarades senare.

Domen för utpressning kom i anslutning till det olagliga äktenskapet. Aaliyah avled 22 år gammal i en flygolycka.

Artisten R. Kelly uppträder.
Bildtext R.Kelly har varit en av USA:s största R&B stjärnor sedan 1990-talet.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Seger för metoo

Kändisjuristen Gloria Allred som var advokat för en del av offren, säger att domen är viktig eftersom den sänder en signal till andra berömda artister om att de inte ska missbruka sin ställning så som R. Kelly gjorde. Allred ansåg att Kelly är den värsta sexualbrottslingen som hon har träffat under sin karriär.

Domarna betraktas också som en seger för metoo-rörelsen och för svarta kvinnors rättigheter.

Rättegången mot R. Kelly var den första omfattande sexualbrottsrättegång i USA där de flesta av offren var svarta kvinnor.

Metoo-rörelsen har tidigare skakat om filmindustrin, och det här var en av de första stort uppmärksammade sexualbrottsrättegångarna inom musikindustrin i USA.

Även sångarna Marilyn Manson, Ryan Adams och hiphop-producenten Russel Simmons har anklagats och åtalats för sexualbrott.

Kellys rättegång väckte enorm uppmärksamhet världen över, också på grund av dokumentärserien Surviving R. Kelly. Dokumentärens regissör Dream Hampton tackade alla offer som var villiga att samarbeta med honom.

– Jag är tacksam för dem som överlevde. För dem som talade ut och även för dem som inte gjorde det.

Diskussion om artikeln