Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kalle Rovanperäs toppform lovar gott inför Jyväskylärallyt – kan bli tävlingens yngsta segrare någonsin

Uppdaterad 28.09.2021 14:41.
Kalle Rovanperä kuvassa
Bildtext Kalle Rovanperä har varit i toppform i år.

VM-serien i rally fortsätter denna vecka i Jyväskylä där man kör rally redan för sjuttionde gången. En av favoriterna är Toyotas Kalle Rovanperä som kan bli rallyts yngsta segrare genom tiderna.

Rovanperä får i år för första gången köra i Jyväskylä med en WRC-bil. Han har tävlat två gånger tidigare i Jyväskylä, men båda gångerna med en bil i WRC2-klassen.

– Detta är en höjdpunkt för mig att få köra längs Jyväskyläs vägar i en WRC-bil. Hoppas vi får en bra tävling, så man får njuta under veckoslutet, sade Rovanperä för Yle under den sista testdagen.

20-årige Rovanperä fyller 21 under rallyts öppningsdag på fredag. Alla tiders yngsta segrare i Jyväskylä är Toyotas nuvarande stallchef Jari-Matti Latvala som var 25 år gammal då han vann i Jyväskylä år 2010.

– Jag vet inte om jag blir alla tiders yngste segrare, men vi ska hoppas på det. Det är målsättningen, kommenterade Rovanperä.

Kalle Rovanperä.
Bildtext Rovanperä jagar säsongens tredje seger i Jyväskylä.

Toppform i de senaste deltävlingarna

Rovanperä har uppvisat toppform i de tre senaste deltävlingarna i VM-serien. I det estniska rallyt tog han en seger, i Belgien var han trea, och i Grekland blev det en ny seger.

I Jyväskylä räknar Rovanperä med att det är trion Esapekka Lappi, Ott Tänak och Craig Breen som kommer att bjuda på det hårdaste motståndet.

Tack vare den fina formen har Rovanperä stigit till fyra i VM-seriens poängsammandrag efter nio av tolv deltävlingar.

Jyväskylärallyt körs i år ovanligt sent eftersom man flyttade fram tävlingen i väntan på att publikrestriktionerna skulle lätta. Av VM-serien återstår ännu deltävlingarna i Spanien och Monza efter Jyväskylärallyt.

Ställningen i VM-serien:

1. Sebastien Ogier FRA Toyota 180

2. Elfyn Evans GBR Toyota 136

3. Thierry Neuville BEL Hyundai 130

4. Kalle Rovanperä FIN Toyota 129

5. Ott Tänak EST Hyundai 106

 6. Takamoto Katsuta JPN Toyota 66

7. Craig Breen IRL Hyundai 60

8. Gus Greensmith GBR Ford 44

9. Dani Sordo ESP Hyundai 43

10. Adrien Fourmaux FRA Ford 36

Yle sänder Jyväskylärallyt i sin helhet på Yle Arenan 1.-3.10.