Hoppa till huvudinnehåll

Hobby och hantverk

Sticka en boll med Strömsömönster – julgranskulor till julgranen eller en leksak till barn och husdjur

Uppdaterad 03.12.2021 09:33.
Sticka en boll med Strömsömönster – julgranskulor till julgranen eller en leksak till barn och husdjur - Spela upp på Arenan

Nu har Lee designat ännu ett nytt stickmönster med samma utgångspunkt som tidigare. Sticka en julgranskula eller en boll till barnen eller husdjuren.

Att sticka en boll är svårare än det låter, det är knepigt att sticka mönster på ett litet arbete som samtidigt ska bli runt och tredimensionellt. Det här projektet passar därför mer erfarna stickare, det är inget nybörjarprojekt.

Stickfastheten eller masktätheten spelar inte så stor roll på en boll. Beroende på hur grovt garn du använder och storleken på stickorna så kan du lätt variera storleken på din julgranskula eller boll. Till en julgransdekoration rekommenderar jag ett garn som är ca 130 m/50 g.

stickade julgransbollar hänger på en kvist i en flaska. På bordet även stickade sockor och vantar med samma strömsömönster.
Bildtext Samma mönster återfinns i vantar och sockor.
Bild: Lee Esselström /Yle

Det går åt väldigt lite garn till en boll så det här är ett lämpligt restgarnsprojekt. Du kan bra använda samma garn som du använt till Strömsötröjan eller Strömsöbarntröjan, men använd gärna mindre stickor så att bollen inte blir så stor (om du inte vill ha den stor förstås).

Jag stickade en julgranskula med garnet Gjestal Maija (130 m/50g), färg 202 och 209 och stickor 2 mm - det gav en boll med ca 8 cm i diameter, den passar till julgranen. Andra garnförslag är till exempel Novita Nalle, Markuscompany 6 ply, Regia 6 ply.

Den större bollen stickade jag med garnet Gjestal Janne (100 m/50g) färg 402 och 409 och strumpstickor 3 mm - det gav en boll med ca 10 cm i diameter. Det passar som leksaksboll. Till den passar även Novitas Sju bröder, Sandnes garn Perfect, Istex Lettlopi, Drops Karisma eller Drops Merino extra fine till exempel.

Mönsterdiagrammet

Klicka på bilden här nedan för att öppna en pdf-fil med mönsterdiagrammet som är lätt att skriva ut. Mönstret upprepas fyra gånger efter varandra för att det ska bli en boll.

Här hittar du en video där jag visar hur jag gör ökningarna, de som betecknas med ett U i diagrammet.

Öka genom att lyfta tråden mellan maskorna i varvet under (och sticka den vriden) - Spela upp på Arenan

Obs! Läs igenom hela mönstret innan du börjar!

stickad julgransboll
Bild: Lee Esselström /Yle

Gör så här:

1. Lägg upp 12 m med bottenfärgen på dubbla strumpstickor, 2 mm till en liten boll eller 3 mm till en större boll. Fördela maskorna på 4 stickor med 3 m per sticka.

2. Sticka enligt diagrammet. Den färg som du inte stickar med tvinnar du med på baksidan. Mönstret upprepas fyra gånger efter varandra så på varje sticka stickas diagrammet en gång.

3. När du stickat ett par varv med hoptagningar kan du fylla bollen med vadd innan du stickar vidare.

4. Efter att du stickat sista varvet med vitt (eller din mönsterfärg), klipp av den vita tråden och fäst den inne i kulan.

5. När du stickat sista varvet enligt mönsterdiagrammet, lägg i lite mer vadd och forma bollen.

6. Klipp av det röda garnet (bottenfärgen) och dra det igenom de kvarvarande 12 m och snörp ihop. Fäst tråden ordentligt.

7. Fäst även tråden i starten och sy igenom alla startmaskor så att även det lilla hålet i den ändan snörps ihop.

8. Blöt bollen försiktigt genom att spreja vatten på den med en sprejflaska. Krama bollen så att fukten kommer åt alla maskor så att de lägger sig snyggare. Forma bollen och låt den torka.

9. Sy fast en garnstump till upphängning eller virka en ögla med luftmaskor och sy fast den som upphängning om du vill hänga upp din boll i granen eller på en krans.

Kvinna sitter i korgstol iklädd handstickad strömsötröja, strömsövantar, strömsöjulgranskulor och näsdagssockor
Bildtext Sticka hela Strömsösettet och matcha din julgran!
Bild: Lee Esselström /Yle

Skriv ut mönstret

Skriv ut stickbeskrivningen där också mönsterdiagrammet ingår, genom att klicka på bilden här nedan. Då öppnas en utskriftsvänlig version.

Stort tack till Paulina Grön som teststickade och kontrollerade mönstret.

Mer om ämnet på Yle Arenan

På andra språk

Diskussion om artikeln