Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Basketlöftet Max Besselink lämnar USA och återvänder till Finland – spelar för BC Nokia i ligan

Max Besselink
Bildtext Max Besselink har tidigare spelat för Seagulls.

Ett av Finlands allra största basketlöften Max Besselink återvänder till Finland för spel i BC Nokia i basketligan. Besselink skulle ursprungligen ha spelat universitetsbasket i USA för Santa Clara, men valde att satsa på den finländska ligan i stället.

Besselink är ett av de allra största framtidsnamnen inom finländsk basket. Han gick sommarskola i Santa Clara men valde ändå bort möjligheten att spela i universitetsserien.

Max beslöt att fokusera totalt på basket. Han njöt av basketen i universitetet men inte av studierna. College är inte för alla, kommenterade BC Nokia tränare Greg Gibson i BC Nokias pressmeddelande.

Förra säsongen spelade det 19-årige finlandssvenske storlöftet för Helsingforsklubbarna Seagulls och HNMKY. Under sin debutsäsong i ligan snittade han 6,8 poäng och 3,9 returer per match i Seagulls. Under våren bytte han till sin fostrarförening HNMKY på den näst högsta nivån, där han noterades för 21,8 poäng och 9,7 returer per match.

– Max har en otrolig potential. Vi ser honom som en framtida spelare på hög europeisk nivå eller ännu längre. Vi är lyckliga över att få hjälpa honom i hans utveckling. Han tillför en hel del energi till vårt lag, och jag är verkligt ivrig över att få honom med i truppen, kommenterar Nokias tränare Greg Gibson.

Från en riktig basketfamilj

Max Besselink kommer från en riktig basketfamilj. Pappan Gerry kommer från Kanada och spelade i den finländska ligan på -90-talet. Den finlandssvenska mamman Nina har två FM-guld, och systern Maria har spelat universitetsbasket i USA. Brodern Michael Besselink spelar också han för BC Nokia trots att han för tillfället saknas från spelartruppen på grund av personliga orsaker.

henkilökuva
Bildtext Ändrade planer för storlöftet Besselink.

Max Besselink har spelat fem ungdomslandskamper, och han fick också debutera i herrlandslaget i sommarens match mot Tjeckien.

BC Nokia inleder basketligan på lördag med hemmamatch mot KTP-Basket.