Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Finlandsmodellen ska få unga att må bättre: "Samvaro är guld värt för alla"

En grupp med barn står runt en kaninbur.
Bildtext Stort intresse för olika aktiviteter bland ungdomar i byarna.

Barn och unga mår sämre idag och coronapandemin har bara förvärrat situationen. Med hjälp av projektet Finlandsmodellen försöker man råda bot på det. En av grundtankarna är att de unga själva ska hitta på gratis aktiviteter som kan ordnas efter skolan.

Det är torsdag eftermiddag och ett tiotal ivriga unga har samlats kring en bur i ett klassrum i Härkmeri byskola i Kristinestad. Inne i buren finns kaninen Harry som barnen ivrigt vill klappa.

Harry har kommit till skolan som en del av den djur- och naturklubb som ordnas i skolan. Klubben är i sin tur en del av projektet Finlandsmodellen, vars målsättning är att barn och unga ska må bra och ha möjlighet att delta i olika aktiviteter.

– Jag tycker det är bra och jag tycker det är roligt när kaninen är här, säger Naomi Dahlgren.

– Det är roligt när man får lära sig om olika djur, konstaterar i sin tur Minka Kärr.

Satsar på aktivitet även i byarna

Klubben i Härkmeri är bara en av många som ordnas i Kristinestad under året. Det ordnas även aktiviteter i bland annat bollspel, parkour, cirkus och handarbete.

Och i Kristinestad har man varit måna om att sprida ut aktiviteterna i hela kommunen även till byarna.

– Där ser man direkt att de är glada att få delta, det ordnas ju inte så mycket aktiviteter i byarna. Det är något vi tänker satsa på, vi har sett att deltagandet är mycket större i byarna, säger Jessica Bårdsnes, verksamhetsledare för ungdomsarbetet i Kristinestad.

En kanin sitter i en bur.
Bildtext Kaninen Harry fick njuta av flera klappar på ryggen.

Inom ramen av Finlandsmodellen ska all hobbyverksamhet vara gratis för de deltagande ungdomarna och barnen. Man ska kunna delta oberoende av socioekonomisk bakgrund.

Och det är också viktigt att de själva får säga sitt om vad de tycker om.

– Vi har redan i våras gjort en enkät i alla skolor om vilka aktiviteter eller klubbar som de vill att vi ska ordna. Idrott och bollspel är det som är populärt bland ungdomar, säger Bårdsnes.

– Vi hade som tanke att ordna en arkitekturklubb, men till den fick vi tyvärr inga deltagare, så det får vi skjuta upp till våren. Det är inte sagt att man alltid får deltagare till alla klubbar fast man på våren gjort den här enkäten där det kommit fram att intresse inom arkitektur finns.

Finns rum för mer hobbyverksamhet

Projektet pågår i ett år, men tanken är att hobbyverksamheten ska kvarstå även efter projektets slut.

– Tanken är att det här ska bli en befintlig verksamhet i den ordinarie verksamheten och möjliggör för nya hobbyer och inte alltid bara bollspel och gymnastik.

En kvinna står vid en vit vägg. Väggen är prydd med pappersblommor.
Bildtext Det är oerhört viktigt med social samvaro efter coronapandemin, anser Jessica Bårdsnes.

Bårdsnes påpekar att det redan finns en hel del aktiviteter i Kristinestad, men man kan alltid erbjuda mer.

– Kristinestad som kommun har ju ett aktivt föreningsliv inom idrott och ungdomsverksamhet så vi har redan mycket att erbjuda. Men om vi skulle hitta en sådan hobby som är lite annorlunda... Vi ser med tillförsikt på det här projektet och hoppas att det får en fortsättning.

Enligt Bårdsnes är det oerhört viktigt att sådan här verksamhet ordnas för unga efter nästan två år av coronarestriktioner.

– Just det här att få komma ut och få vara social och få ha samvaro är guld värt för alla också med tanke på psykiska, men också fysiska välmåendet för våra barn och unga.