Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Larsmo skriver inte på deklaration om jämställdhet – KD-gruppen röstade ner förslaget

Uppdaterad 28.09.2021 14:38.
Luodon kunnan lippu liehuu salossa.

Larsmo skriver inte under europeiska deklarationen om jämställdhet, om kommunstyrelsen får bestämma. Förslaget föll, för andra gången, med rösterna 5-4. Det var KD-gruppen som röstade ner förslaget.

– Vi i KD-gruppen var eniga om att rösta ner förslaget. De andra röstade för att skriva under deklarationen, säger kommunstyrelsen ordförande Robin Sundelin (KD).

Sundelin säger att det redan finns lagstiftning som förpliktar kommuner att jobba för jämställdhet. Därför anser han att deklarationen inte är nödvändig.

– Larsmo kommun är mycket jämställd redan i dag. Till exempel tjänstemännen som har höga poster i kommunen är kvinnor och vi följer könskvoteringarna inom nämnder och sektioner, säger Sundelin.

I Österbotten har 11 av 14 kommuner skrivit under deklarationen. Förutom Larsmo är det Kaskö och Laihela som inte undertecknat.

Röstade ner deklarationen för andra gången

Senast ärendet behandlades i Larsmo var 2014 och då röstade man också nej till att skriva under. Bland annat hänvisade man då också till att det inte behövs någon skild deklaration för att Larsmo ska vara jämställt.

Om ni redan förverkligar jämställdhet vad hindrar då att ni undertecknar deklarationen?

– Det innebär att man förbinder sig till olika saker som orsakar mera byråkrati. Och bara 11,4 procent av landets kommuner har skrivit på deklarationen, säger Sundelin.

Sundelin är inte orolig för att Larsmo ska få dålig pr på grund av sitt beslut, eftersom högsta tjänstemännen och en stor del av lärarna är kvinnor.

Han anser att kommunen redan förverkligar jämställdhet mellan könen.

Kommundirektör Gun Kaptens
Bildtext Larsmo har bland annat en kvinna som kommundirektör, Gun Kapténs. Hon är också den kommundirektör i Svenskfinland som suttit längst på sin post.

Jämställdheten som framgångsfaktor

Den europeiska deklarationen om jämställdhet mellan kvinnor och män är avsedd att hjälpa kommuner och landskap att stärka jämställdhet i beslutsfattande, serviceutbud och arbetsgivarrollen.

Där står det att jämställdhet hör till det finländska välfärdssamhällets viktigaste värden och framgångsfaktorer.

Även om vi kommit långt i jämställdhetsfrågorna finns det ändå mycket kvar att göra för jämställdheten för kvinnor och flickor, män och pojkar. Främst i fråga om hälsa, säkerhet, utbildning och samordning av arbetet och familjelivet.

Robin Sundelin säger att Larsmo strävar till jämställdhet också i fortsättningen, även utan deklaration.

Det här betyder alltså inte att KD-gruppen är emot jämställdhet?

– Nej, absolut inte. Vi är för jämställdhet och vill jobba för den, men deklarationen gör arbetet till ett måste vilket inte är gynnsamt, säger Sundelin.

Ärendet ska ännu behandlas av kommunfullmäktige som har sista ordet.

Läge att skriva under nu Larsmo - så här tycker invånare om europeiska deklarationen om jämställdhet
Läge att skriva under nu Larsmo - så här tycker invånare om europeiska deklarationen om jämställdhet - Spela upp på Arenan