Hoppa till huvudinnehåll

Mat och dryck

Mustig rödvinsfondue med örtagårdscrème och sojadipp – fonduemat för alla sinnen

Vinfondue

Hemma hos oss kom fonduegrytan fram vid lite festligare tillfällen, och det var det ultimata sättet att umgås i en matälskande familj. 

Fondue är perfekt mat för tillfällen då samvaron är lika viktig som smakerna. Det är sådana middagar vi längtar efter just nu.

Maten tillreds vid middagsbordet och det får ta sin tid. Här skippar vi osten och oljan och fyller fonduegrytan med en välsmakande rödvinsbuljong. Nu dammar vi av fonduegrytan!

Buljongen blir godare med tiden

En riktigt god rödvinsbuljong kan man krydda upp lite som man vill (var modig!), och ju mer den får koka ner desto intensivare blir den.

Förutom olika sorters mört kött är det även ljuvligt gott att doppa ner grönsaker som zucchini, savoykål, grönkål, broccoli, blomkål, rödlök, purjolök, champinjoner, paprika, mangold och körsbärstomater i grytan.

Detta gör också att buljongen blir godare och godare ju längre in i måltiden man kommer.

Ladda upp med tilltugg för att mota hungern

Ett bra tips är att bjuda på en liten aperitif eller förrätt innan man sätter igång eftersom fondue också är lite av en tålamodsrätt. Gott bröd och lite smör är också en bra sidekick till fondue.

Beräkna ca 150 gram kött per person och välj möra styckningsdelar som inte behöver lång koktid, till exempel filé, entrecote eller tunt skivad rostbiff. Väljer du gris- eller kycklingkött är det viktigt att de får koka färdigt i buljongen. Själv använder jag gärna lammrostbiff och nötytterfilé som jag skivar tunt.

Grönsaker på ett bord i ett kök

Gör ett vackert fat eller små skålar av de grönsaker som är i säsong, t.ex. zucchini (grön och gul), savojkål, rödlöksbåtar, blomkål, broccoli, purjolök, champinjoner och paprika.

Ett par goda kalla såser till bara, och saken är biff!

Rödvinsbuljongen

Det går bra att göra buljongen dagen innan om man så vill.

Det här behöver du, ca 6 portioner:

5 dl rött vin, gärna fylligt med medelhöga tanniner 

1 stor gul lök

3 vitlöksklyftor

½ purjolök

1 l vatten

1 dl koncentrerad kalvfond

Några timjan- och persiljekvistar

½ dl torr sherry

½ färsk chili

3 msk soja

10 svartpepparkorn

3 lagerblad

salt

citronsaft

Rödvinsbuljong i en kastrull på en spis

Gör så här:

  1. Skär löken i klyftor, skiva purjolöken, hacka chilin och finhacka vitlöksklyftorna. 

  2. Koka upp vin, vatten, soja, sherry och kalvfond i en gryta. 

  3. Tillsätt lök, purjo, chili, vitlök, pepparkorn, timjan, persiljekvistar och lagerblad, och koka utan lock ca 10-15 min. 

  4. Sila buljongen och häll den i en kastrull du tänkt använda till fonduen. Smaka av med citron

Örtagårdscrème med vitlök och citron i en skål

Örtagårdscrème med vitlök och citron

Det här behöver du:

250 g färskost

2 dl crème fraiche

1 dl grekisk yoghurt

3 dl färska örter, till exempel persilja, gräslök, oregano och salvia

2 vitlöksklyftor, pressade

1 tsk riven citronzest

örtsalt 

svartpeppar

Gör så här:

1. Blanda ihop alla mejeriprodukter, pressa i vitlöken och krydda med salt och peppar. 

2. Lägg i de hackade örterna och citronzesten och smaka av ännu en gång med kryddorna

Sojadipp med lime och koriander i en skål

Sojadipp med lime och koriander

Det här behöver du:

1 dl ljus japansk soja

1 dl färskpressad limesaft

1 hel finhackad och urkärnad röd chili

1 näve grovhackad färsk koriander

1 tsk honung

1 tsk sesamolja

Gör så här:

Blanda ihop alla ingredienser och låt såsen stå en stund innan servering.

Dukning i ett kök med färdigt skurna grönsaker på ett fat