Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Oppositionen sågar skuldsättningen i regeringens budgetförslag – Orpo: "Vi kan inte lova allt till alla om inte pengar finns"

Från 2021
Uppdaterad 29.09.2021 10:28.
Petteri Orpo i kostym. Han tittar åt sidan. Han är fotograferad i Yles studio.
Bildtext Petteri Orpo (Saml) håller inte tillbaka i kritiken mot regeringen.
Bild: Silja Viitala / Yle

Riksdagen debatterar regeringens budgetförslag för nästa år i plenum den här veckan. Oppositionen fortsätter vara kritisk till att regeringen ökar statsskulden – de anklagar regeringen för att skuldsätta Finland "hänsynslöst".

Finansminister Annika Saarikko (C) inledde riksdagens plenum på tisdagen med att konstatera att Finland måste låna mer pengar för att återhämta sig från coronakrisen.

Statsbudgeten för nästa år landar på 64,8 miljarder euro och har ett underskott på 6,9 miljarder euro. Underskottet har halverats jämfört med i år (14 miljarder). Statsskulden stiger till drygt 146 miljarder euro nästa år.

– Vi skulle inte på något vis ha kunnat smälta ner årets underskott på 14 miljarder euro till nästa år. Frågan är om vi tror på tillväxt, och om vi litar på morgondagen. Om vi gör det, kommer vi klara det här, säger Saarikko.

Oppositionen protesterade hejvilt under hela Saarikkos tal i plenum. Flera riksdagsledamöter muttrade surt, medan andra ropade ut frågor eller kritik.

Sannfinländarna kritiska till invandring och klimatåtgärder

Situationen var också något kaosartad då Sannfinländarnas ordförande Riikka Purra steg upp för att hålla tal. Talet innehöll stark kritik mot regeringen, bland annat i fråga om invandringen. Talet väckte uppståndelse och talman Anu Vehviläinen tvingades uppmana alla att "lugna ner sig".

Purra kritiserade regeringen för att man evakuerar människor från Afghanistan och al-Hol-lägret i Syrien, men inte satsar pengar på "den egna säkerheten".

– Vi gör allt för att hjälpa människor utomlands, de i Afghanistan och IS-mammor, men så skär regeringen ner på polisens resurser som måste samarbetsförhandla. Vi tar in folk i landet hur som helst. Vi vill inte ha ett läge som det i Sverige. En hurudan regering tar nästan 7 miljarder euro mer i lån, men vill inte lägga mer resurser på polisen? Det handlar om vår säkerhet, säger Purra.

Riikka Purra står vid ett talarpodium i riksdagen.
Bildtext Riikka Purras (Sannf) tal i riksdagen väckte uppståndelse.
Bild: Jani Saikko / Yle

Sannfinländarna kritiserar också regeringens klimatåtgärder. Hon anser att regeringen spenderar för mycket pengar på att nå klimatmål.

– Finland har världens ambitiösaste klimatpolitik och det kostar pengar. Inte ens Sverige, Tyskland eller EU gör så mycket för klimatet. Det försvagar ekonomins konkurrenskraft och leder till skattehöjningar.

Orpo: "Regeringen blandar en giftig cocktail för framtiden"

Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo ställer sig kritisk till att man "fritt tar mer lån".

– Man måste förbereda sig för olika saker, även om man inte vet vad man har framför sig. Då måste man utreda hur man får pengarna att räcka till och inte bara ta på sig mer skulder och höja skatter, säger Orpo.

– Ekonomin växer till sig nu, och vad gör regeringen då? Jo, tar nästan 7 miljarder euro mer i lån. När man väl börjat ta lån, så fortsätter man. Det är en skuldfest!

Orpo säger att han och hela hans parti är oroliga inför framtiden.

– Men inte regeringen. De blandar en giftig cocktail för framtiden.

Polisen inleder samarbetsförhandlingar

0:30

Samlingspartiet framför interpellation om polisen inte får mer pengar – KD också bekymrade

Också Orpo kritiserar beslutet att inte satsa mer pengar på polisens verksamhet.

– Regeringen hittar inte pengar för att säkerställa de viktigaste tjänsterna i samhället, trots att man spenderar pengar. Samlingspartiet kommer att göra en interpellation om polisen inte får mer pengar.

Om skuldsättningen säger Orpo kort och gott:

– Vi kan inte lova allt till alla om inte pengar finns.

Två poliser i uniform fotograferade bakifrån medan de står på en väg.
Bildtext Samarbetsförhandlingar är på kommande inom polisen på grund av resursbrist.
Bild: Antti Haanpää / Yle

Kristdemokraternas ordförande Sari Essayah sällar sig till Orpo och säger att "regeringen inte är beredd på framtida utmaningar".

Essayah är också bekymrad över polisens situation.

– Vi har inte råd att försumma våra medborgares säkerhet. Medan regeringen tar på sig ytterligare skulder, hittar man inte de 30 miljoner euro som polisen desperat behöver.

Saarikko och Marin: Polisens anslag ska diskuteras på nytt

Efter kritiken i plenum lovar finansminister Annika Saarikko att regeringen ska gå igenom situationen med polisens anslag på nytt under hösten.

Saarikko säger att polisens uppdrag är viktigt och att man måste trygga deras resurser. Regeringen ska därför utreda polisens situation i samband med diskussioner om tilläggsbudgeten.

Statsminister Sanna Marin (SDP) stöder Saarikko i frågan.

– Vi ska hitta tillräckliga resurser för polisen så att mängden poliser inte minskar, säger Marin.

Inrikesminister Maria Ohisalo (Gröna) skriver på Twitter att bristen på polisresurser har en allvarlig fråga inom den interna säkerheten sedan länge.

Enligt Ohisalo lyckades regeringen ge polisen 10 miljoner euro mera i budgetförhandlingarna än summan i finansministeriets förslag.

Artikeln uppdaterades 28.9.2021 klockan 19.05 med Ohisalos kommentar.

Diskussion om artikeln