Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Södra Sjundeå ungdomsförening sjuder av liv – höstens satsning på barnteater lockade så många att alla inte fick plats i gruppen

Från 2021
Uppdaterad 29.09.2021 05:09.
Jenny Paajes och Jep Paajes står utomhus och tittar in i kameran.
Bildtext Syskonen Jenny och Jep Paajes har själva spelat teater i Sjundeå som barn. Nu lever traditionen vidare.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

Tre och ett halvt syskonpar födda på 1980-talet har tagit över och blåst nytt liv i Södra Sjundeå ungdomsförening. De vill ge sina barn möjlighet att uppleva samma sak de själva gjorde i sin barndom.

Strax norr om Pickala gård står föreningshuset Borgvik, en stor vit träbyggnad där vildvinet täcker en del av fasaden.

Ungdomslokalen byggdes på 1930-talet, men föreningens anor sträcker sig ända till år 1915.

På många håll kan det vara tufft att hitta frivilliga som på sin fritid vill driva en ungdomsförening, men det problemet har man inte i södra Sjundeå.

Där har styrelsen för ungdomsföreningen under de senaste fem åren helt bytts ut och nu är det ett gäng åttiotalister som står vid rodret.

En kvinna står i en stor sal i en ungdomslokal. I mitten finns en scen.
Bildtext Efter ett rätt tyst coronaår i fjol hoppas föreningen att privatpersoner igen hyr Borgvik för bröllop och andra speciella tillfällen.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

Syskonparet Jenny och Jep Paajes är två av de aktiva. De har som barn spelat teater, varit på talkon och andra fester som ordnats. De fina minnena från samhörigheten i byn är många.

Nu på äldre dar har jag blivit pappa och flyttat tillbaka till Sjundeå. Då känner jag att man vill kunna ge samma möjlighet åt sina barn. Att ha en gemenskap i byn, det känns tryggt och härligt att känna grannar, säger Jep Paajes.

Han tillägger att styrelsen har jätteroligt på sina möten och att det är just glädjen och alla skratt som gör att han vill vara med och jobba i föreningen.

Jenny Paajes poängterar att de tidigare generationerna i föreningen har lyckats bra, då de yngre generationerna vill ta över det arbete som en styrelse gör.

Arbetet handlar inte bara om att hålla möten och ordna fester. Ungdomslokalen Borgvik ska också hållas i skick.

En sal med kök i ena ändan och bord och stolar i den andra.
Bildtext Bland annat fönstren i Borgvik har renoverats av tidigare krafter i föreningen.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

Tidigare generationer har gjort ett jättestort jobb med huset. Nu ska vi göra en konditionsgranskning och se till att vi fortsätter den traditionen, säger Jenny Paajes.

Teatertraditionen lever vidare

Den här hösten har föreningen satsat på teater för barn. Sjundeå har en stark teatertradition och den vill föreningen värna om.

Det är fråga om en musikal för barn som går i de lägre klasserna i grundskolan. Sjutton barn är med och intresset var ännu större så alla barn fick inte plats i gruppen.

Vi får se om vi utökar grupperna i framtiden, för intresse finns, säger Jenny Paajes.

En äldre träbyggnad med vildvin växer på en del av fasaden.
Bildtext Föreningshuset Borgvik är i rätt bra skick men kräver ändå en del när det gäller underhåll och drift.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

Föreningen kommer också fortsätta ordna sin populära trettondagssoaré. Dessutom finns det idéer om att ordna konserter och olika fester. Dessutom hyrs Borgvik ut till bröllop och andra tillställningar.

Gällande Borgvik väntar en del kosmetiska ingrepp och så vill föreningen låta bygga en kombinerad altan och ramp. Så kan lokalen i framtiden vara tillgänglig för alla, oberoende målgrupp.

Diskussion om artikeln