Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Snabba vändningar i valet av rysk förbundskapten – Zjamnov ska leda regerande mästarna i OS

Från 2021
De ryska ishockeyspelarna sjön sin nationalsång, vilket inte var tillåtet.
Bildtext OAR vann OS-guld 2018.

Med drygt fyra månader kvar till OS har det ryska laget fått en förbundskapten. Det blir Alexej Zjamnov och inte Oleg Znarok som basar över laget. Vi hoppas på ett långvarigt samarbete, säger förbundsbasen Vladislav Tretjak.

Så sent om i fredags deklarerade Tretjak att Oleg Znarok skulle bli förbundskapten för det ryska ishockeylandslaget med Valeri Bragin som assisterande tränare. Men i dag kom ett nytt besked från det ryska förbundet.

Det blir i stället Alexej Zjamnov som utses till förbundskapten.

– Vi hoppas på ett långvarigt samarbete med Zjamnov och det är viktigt att tänka flera cykler framåt. Han vet hur man bygger ett förhållande med flera generationers spelare, han är en stark strateg, motivator och psykolog, säger Vladislav Tretjak på förbundets webbplats.

Oleg Znarok var också en kandidat när kommittén röstade men en majoritet stödde Zjamnov. Znarok och Valeri Bragin kommer att fungera som konsulter.

Alexej Zjamnov vann OS-guld som spelare 1992 och gjorde tretton säsonger i NHL. Efter sin aktiva karriär har han bland annat varit general manager och tränare för Spartak Moskva.

Det ryska laget vann OS-guld i Pyeongchang 2018 med Znarok som förbundskapten, och är alltså regerande mästare när turneringen avgörs i Peking. Laget spelar i grupp B tillsammans med Tjeckien, Schweiz och Danmark.

Diskussion om artikeln