Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

Delta i årets Näsdag på Strömsövis – bjud någon på en äppelpaj och säg tack

Från 2021
Uppdaterad 13.11.2021 09:51.
Två män och en kvinna med röda löstagbara näsor ler i ett kök med en äppelpaj framför sig.
Bild: Yle/Carina Ahlskog

Känner du att du har något att vara tacksam för? Finns det någon som gjorde coronaåret lite lättare för dig? Var det någon som gjorde dig glad? Säg "tack!". Det lilla, stora ordet tack är temat för Näsdagen, som i år infaller den 12 november 2021.

Strömsö tar näsdagshjälp av den förra Strömsökocken Michael Björklund, för i hans hjärta finns det en alldeles speciell plats för äppelpajer. Han skulle nämligen inte ha gift sig med sin fru Jenny om det inte varit för just en äppelpaj. Micke smalt som en klick smör i pannan då Jenny bjöd honom på äppelpaj en av de första gångerna de träffades. Han sa både "ja" och "tack".

Äppelpaj.
Bildtext Jennys äppelpaj. Bild: Yle/Carina Ahlskog.
Bild: Carina Ahlskog / Yle

Vi säger tack och varsågoda på en och samma gång

Redan år 2002, då Strömsö tassade på i barnskorna, bakade Micke Jennys äppelpaj i Strömsököket första gången. Nu tänkte vi att det är dags igen - vi plockar fram både bagare och recept och säger tack och varsågoda på en och samma gång.

Nu utmanar vi dig att baka en äppelpaj, att dela den med någon och säga tack. Vill du göra som Micke och baka Jennys äppelpaj hittar du receptet här. Varsågod! Samtidigt tackar vi på förhand för ditt bidrag till Näsdagsinsamlingen. Tack!

Då du delar med dig av din äppelpajstund på sociala medier använd gärna #näsdagen och #strömsö, till glädje för oss andra.

En portion äppelpaj med vaniljsås på ett grönt fat, placerad på en träbänk med ett vitt verandaräcke i bakgrunden.
Bildtext Varsågoda!
Bild: Yle/Carina Ahlskog

Här hittar du Strömsös virtuella insamlingsbössa

Du kan också skicka ett bidrag via sms. Använd nummer 16499, skriv STRÖMSÖ med stora bokstäver i meddelandefältet, så donerar du 10 euro till näsdagsinsamlingen. Numret fungerar endast i Finland.

Näsdagen samarbetar med 9 olika kända organisationer. Bidragen går till länder i Asien, Afrika och Sydamerika och hjälper utsatta barn att få skolgång, rättigheter och trygghet.

Också en liten slant spelar roll

För 5 euro kan man skaffa två myggnät som skyddar mot malaria eller vaccinera åtta nyfödda barn mot dödliga sjukdomar. För 10 euro får man 10 000 liter rent vatten eller skolutrustning till två barn.

Här kan du se hur din donation hjälper.

Varmt tack till alla som bidragit till årets Näsdagsinsamling. Via Strömsös insamlingsbössa har hittills donerats 3806 eur till förmån för världens barn. (red. anm. 13.11.21 kl. 9:51)

Ett gäng på en verandatrappa med röda lösnäsor.
Bild: Yle/Carina Ahlskog

Mer om ämnet på Yle Arenan

På andra språk

Diskussion om artikeln