Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Formel 2 nästa för Alexander Lindholm? Världsmästaren i båtracing har talangen men den ekonomiska biten är svårlöst: ”Första säsongen kostar 200 000 euro”

Från 2021
Alexander Lindholm poserar vid sin formel 4-båt.
Bildtext Alexander Lindholm har gått från framgång till framgång i formel 4.
Bild: Yle / Christian Vuojärvi

Alexander Lindholm har farten i blodet. Den 25-årige Borgåbon vann VM-titeln i båtracingens formel 4-klass i fjol med pappa Jan-Erik som mekaniker och bakgrundskraft. Nu har han en ny utmaning i sikte: Att ta steget upp till formel 2.

VM-guld i fjol, två FM-guld de senaste tre åren och nordisk mästare 2019. Alexander Lindholm har dominerat F4-klassen de senaste säsongerna till den grad att han börjat se sig om efter något nytt.

– Drömmen är att kunna ta nästa steg. Nästa steg uppåt skulle vara formel 2. Det är lite större båtar och nästan 200 hästkrafter till i akterspegeln, säger han.

Byalopp tände gnistan

Alexander Lindholm tar emot Yle Sporten i familjens båtgarage i Gäddrag i sydöstra Borgå. Utrymmet är ljust och städat och kronjuvelen, F4-båten, välpolerad.

Det är här Alexander och pappa Jan-Erik Lindholm håller hov. Far och son har gått en lång väg sen Alexander deltog i sin första tävling. Ett byalopp på Sandön i Lovisa skärgård som 15-åring.

– Jag ville börja tävla i betydligt yngre ålder, men pappa satte stopp för de planerna. Han hade varit involverad i båtsporten länge och visste hur mycket arbete det krävde. Jag hade redan accepterat att jag inte skulle bli tävlingsförare men efter racet på Sandön tog det fart, berättar han.

Alexander Lindholm och pappa Jan-Erik gör sig beredda för ett nytt testpass.
Bildtext Alexander Lindholm och pappa Jan-Erik har testat sin utrustning nitiskt.
Bild: Yle / Christian Vuojärvi

Testandet är nyckeln till framgångar

Ett stenhårt arbete ligger bakom framgångarna. Jan-Erik Lindholm berättar med inlevelse hur han designar olika propellerversioner som han skriver ut med en 3D-printer. Propellrarna produceras sedan utgående från utskrifterna i Danmark.

Då de väl har anlänt till Gäddrag så börjar jobbet för Alexander Lindholm.

– Testandet och utvecklandet är allt. I den här sporten så kan man inte köpa allt för pengar. Varje förare vill att båten beter sig på ett visst sätt. Om vi skulle köpa en propeller som är snabb på en annan båt så betyder det inte att den fungerar i vår båt.

Allting måste anpassas enligt förarens körstil. Lindholm berättar att de finländska framgångarna i båtracing till en stor del kan härledas till det utvecklingsarbete som görs mellan tävlingarna. De finländska förarna testar sin utrustning i snitt mer än konkurrenterna.

Programmet är inte längre tillgängligt
Inslaget om Alexander Lindholm i Sportnytt den 26 september 2021. - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Själv har han fokuserat på att utveckla propellrarna de senaste åren.

– Vi räknar med att vi har en båt som fungerar bra, så vi försöker hitta det där lilla extra med en bättre propeller. Pappa slipar och modifierar en propeller lite grann om kvällarna och nästa eftermiddag åker vi ut och testar och kollar tider för att se om vi hittat förbättringar.

Förarens talang kan göra en stor skillnad under tävlingarnas lopp men ifall man vill nå framgångar regelbundet är testandet till och med viktigare.

– Trots att jag hållit på med samma klass i många år har jag märkt att jag fortfarande hittar nya körtekniker. Men ännu viktigare än körandet är att kunna ge feedback. I mitt fall till pappa. Han slipar propellrarna utgående från mina önskemål.

Pengar krävs för att förverkliga F2-drömmen

Generellt sett är motorsporten inget för fattiglappar. Alexander Lindholm medger utan omsvep att båtracingen är kostsam men han betonar också att utgifterna trots allt är anspråkslösa jämfört med bilsportens.

– Å andra sidan så har bilsporten mycket lättare att hitta sponsorer. Den här grenen är mer i skymundan. Hittar man sponsorer så handlar det om mindre summor. Men det är förstås en otrolig hjälp att inte vara tvungen att ta allt från egen ficka.

Den egna fickans begränsningar är det stora hindret i vägen för att drömmen om att köra formel 2-båtar nästa år ska förverkligas.

– Vår F4-båt har vi byggt själva. Skulle vi delta i formel 2 tror jag att vi skulle vara tvungna att köpa en färdig båt. Säkerhetsaspekterna i F2 är ännu mer detaljerade så det blir för mycket jobb att göra allt det själv. Men det är ju enklare att köpa en båt än att göra en själv. Problemet är att få ekonomin i skick.

Initialkostnaderna är inte småpotatis precis.

– Första säsongen skulle kosta omkring 200 000 euro. Om man vill vara i toppen. Därefter blir det förstås billigare i och med att man redan har sitt ekipage.

Hur tror du att det skulle kännas att sätta sig bakom ratten på en F2-båt?

– Jag förväntar mig att jag skulle ha ett stort smil på läpparna. Jag tror att det är ännu roligare att köra formel 2 än formel 4. I formel 4 är topphastigheten ungefär 120 kilometer i timmen – en formel 4-båt går 190 kilometer i timmen.

Korta fakta om Alexander Lindholm

Diskussion om artikeln