Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Över hälften av lärarna funderar på att byta bransch, visar ny undersökning

Från 2021
En lärare med munskydd står framför ett klassrum fullt av elever.
Bildtext Under det senaste året har 57 procent av alla lärare övervägt att byta bransch.
Bild: Pasi Takkunen / Yle

Sex av tio lärare har övervägt att byta bransch under coronaepidemin. Det visar en ny utredning av Undervisningssektorns Fackorganisation OAJ.

Det är en fördubbling sedan i våras, då cirka en tredjedel av lärarna uppgav att de har övervägt att byta bransch.

Undersökningen visar att de vanligaste orsakerna till att lärare överväger att byta yrke är arbetsbelastningen, arbetsmängden och lönenivån.

OAJ:s ordförande Olli Luukkainen kallar den dramatiska lägesförändringen kritisk. Han tror att orsaken bakom de höga siffrorna är det ökade inlärningsunderskottet och den ökade arbetsmängden under pandemin.

"Krafterna har helt enkelt tagit slut och känslan av att ha kontroll över arbetet har minskat. Därför funderar många lärare på om de längre klarar av det här och om de vill fortsätta inom branschen", säger Luukkainen i ett pressmeddelande.

Det är framför allt de som arbetar med de yngsta barnen, inom småbarnspedagogik och grundskolelärare, som har funderat på att byta bransch: 63 respektive 59 procent.

Om vi inte når lösningar förhandlingsvägen, ser strejkviljan ur att vara hög bland våra medlemmar.

OAJ:s ordförande Olli Luukkainen
Kvinna i röd tröja med munskydd bakom en dator.
Bildtext Cirka 83 procent anger att orsaken till att de funderat på branschbyte är att arbetet är belastande. Till andra orsaker hör ökningen av arbetsmängden (67 procent) och lönenivån (50 procent).  Läraren på bilden har inget med undersökningen att göra.
Bild: Yle/ Christoffer Gröhn

Hälften vill byta bransch på grund av lönen

Åtta av tio lärare inom småbarnspedagogik anger lönenivån som orsak till att de överväger att byta bransch. De som är i början av karriären är mer missnöjda med lönen än andra. 

För klasslärare och lärare inom småbarnspedagogiken är månadslönen i början av karriären hundratals euro lägre än finländarnas medianlön på cirka 3 000 euro.

OAJ:s ordförande Olli Luukkainen kräver att politiker och arbetsgivare ser situationens allvar och att de löser problemen som driver bort lärarna. I OAJ:s pressmeddelande betonar han speciellt lönesituationen.

"I vårens avtalsförhandlingar ska vi förhandla om hur lönefrågan kan lösas. Om vi inte når lösningar förhandlingsvägen, ser strejkviljan ur att vara hög bland våra medlemmar", säger han.

Luukkanen säger att utbildningsbranschen behöver två miljarder euro mer per år för att nå till samma nivå som de andra nordiska länderna.

"Det är dyrt på kort sikt, men det blir ännu dyrare om vi inte åtgärdar de här problemen nu", säger Luukkainen.

Undersökningen gjordes i enkätform i september 2021 och besvarades av cirka 2 619 OAJ-medlemmar från olika utbildningsstadier. Svarsprocenten var 12,8 och felmarginalen är 1,9 procent.

Diskussion om artikeln