Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Europeiska socialdemokrater vädrar morgonluft efter SPD:s seger i förbundsdagsvalet – Eero Heinäluoma: "Alla vill veta vad som händer i Tyskland"

Från 2021
Kuvassa europarlamentaarikko Eero Heinäluoma.
Bild: Benjamin Suomela / Yle

Från att ha varit uträknade till största parti och regeringsbildare. De tyska socialdemokraternas formkurva pekar uppåt. Framgången ger ringar på vattnet på EU-nivå, tror Europaparlamentarikern Eero Heinäluoma (SDP).

- Det är en ganska entusiastisk atmosfär. Alla vill veta vad som händer i Tyskland och hur sannolikt det är att Olaf Scholz är nästa kansler, säger Heinäluoma som deltar i de socialdemokratiska Europaparlamentarikernas kongress i Malta.

Att socialdemokraterna igen har chans på kanslerposten efter Angela Merkels 16 år vid makten kan få återverkningar för socialdemokratin på EU-nivå.

- Det har en stor betydelse för stämningen i Europaparlamentet och rådet.

Han är alltid redo att höra andra människor och han är vad vid att göra kompromisser

― Eero Heinäluoma om Olaf Scholz

Eero Heinäluomas och Olaf Scholz historia går tillbaka till tiden då båda fungerade som partisekreterare för sina respektive partier.

Heinäluoma säger att han lärde känna Scholz som en lyhörd och kompromissinriktad politiker.

- Han är alltid redo att höra andra människor och han är vad vid att göra kompromisser. Jag tror att den här stilen uppskattades av de tyska väljarna.

Mies valkoisessa kauluspaidassa pitää puhetta. Hänellä on suunsa edessä nappimikki.
Bildtext Olaf Scholz har goda förutsättningar för att bli en samlande kraft i Europa, tror Eero Heinäluoma.
Bild: Sven Simon / AOP

Förkärleken för det nordiska är också framstående hos Olaf Scholz.

- Man kan säga att han står mycket nära de nordiska länderna och den nordiska socialdemokratin. Han har i upprepade intervjuer sagt att han endast har goda erfarenheter av det nordiska samarbetet.

När det gäller den ekonomiska politiken står Scholz ganska nära de nordiska åsikterna

― Eero Heinäluoma

Valresultatet leder inte till några stora omvälvningar i den tyska politiken, tror Heinäluoma. Han ser valresultatet som ett ställningstagande för fortsatt kontinuitet.

- Det innebär en konstruktiv EU-politik vilket är en mycket bra och nödvändig sak för hela Europa och Finland.

Tyskland har en avgörande roll i diskussionen om att se över EU:s regler för skuldsättning och offentliga underskott. I synnerhet de sydeuropeiska länderna vill att reglerna luckras upp efter coronakrisen.

Ser du att Scholz kan fungera som en brobyggare mellan socialister i Sydeuropa och socialdemokrater i länder som Sverige och Danmark, som tänker olika om den ekonomiska politiken?

- När det gäller den ekonomiska politiken står Scholz ganska nära de nordiska åsikterna. Han är inte så entusiastisk över att gå vidare med gemensam skuldsättning och han är för marknadsdisciplin.

- Söderut älskar man inte hans tankegångar, men å andra sidan accepterar man Tysklands roll och förstår att en reform av det ekonomiska och monetära samarbetet måste vara acceptabel för landet.

Många frågar sig om Olaf Scholz kan fylla det tomrum som uppstår efter Angela Merkel, som dominerat Tysklands politik och därmed EU-politiken i snart två decennier.

Vi har alla börjat någonstans, konstaterar Heinäluoma som tror att Scholz har goda förutsättningar att bli en samlande kraft i Europa.

- Jag är ganska optimistisk. Man ska komma ihåg att Merkel i dag inte är samma Merkel som började för nästan tjugo år sedan.

Diskussion om artikeln