Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA:s toppgeneral Mark Milley erkände att han rekommenderade president Joe Biden att hålla trupper kvar i Afghanistan – och försvarade de omdiskuterade telefonsamtalen till Kina

Från 2021
Uppdaterad 28.09.2021 23:13.
General Mark Milley förhördes av kongressen den 28 september 2021.
Bildtext Mark Milley förhördes i kongressen på tisdagen.
Bild: AFP / Lehtikuva

USA:s toppgeneral Mark Milley försvarade på tisdagen sitt agerande i samband med truppreträtten från Afghanistan.

Milley hamnade i rampljuset nyligen, då en ny bok av veteranjournalisten Bob Woodward avslöjade att Milley ringde upp sin kinesiske motpart för att försäkra om att expresidenten Donald Trump inte hade planer på att starta ett krig mot Kina.

Flera republikaner har bland annat kritiserat Milleys agerande och anklagat honom för att ha varit illojal mot Trump samt krävt hans avgång.

På tisdagen sade Milley att han ringt upp sin kinesiske motpart den 30 oktober i fjol, strax innan presidentvalet, för att dämpa spänningarna. 

Enligt Milley var dåvarande försvarsministern Mark Esper och utrikesministern Mike Pompeo medvetna om samtalen. Milley sade att samtalet var motiverat, eftersom "det fanns uppgifter som kunde ha fått Kina att oroa sig för en attack från USA".

– Min lojalitet mot konstitutionen och landet har inte rubbats och kommer inte att rubbas så länge jag är vid liv, sade Milley i sitt öppningsanförande.

Milley tillade att han var säker på att Trump inte hade avsikten att angripa Kina.

Milley om telefonsamtalet med Nancy Pelosi: "Jag har inte kvalifikationer att avgöra USA:s presidents mentala tillstånd"

Milley frågades också om ett telefonsamtal med demokratledaren Nancy Pelosi som återges i Woodwards bok.

Milley ska enligt ha boken varit övertygad om att Donald Trump var mentalt ur balans och att han "byggde upp sin egen verklighet, fylld av konspirationsteorier". Milley lär också ha instämt med Pelosis beskrivning av Trump som "galen".

Under tisdagens förhör verkade Milley ändå ta avstånd till beskrivningen.

– Jag har inte kvalifikationer att avgöra USA:s presidents mentala tillstånd.

Försvarsminister Lloyd Austin: "Vi misslyckades när vi inte insåg att de afghanska truppernas stridsvilja var begränsad"

Mark Milley erkände för första gången offentligt att han avrådde president Joe Biden från att ta hem trupperna från Afghanistan, men tillade att "beslutsfattare inte har krav på att följa råden".

Andra militära ledare förhördes också på tisdagen i kongressen. Försvarsminister Lloyd Austin erkände att den afghanska arméns kollaps under veckorna fram till reträtten kom som en överraskning.

– Vi misslyckades när vi inte insåg att de afghanska truppernas stridsvilja var begränsad.

Austin försvarade också beslutet att upphöra med evakueringarna den 31 augusti.

– Talibanerna gjorde det klart för oss att deras samarbete skulle upphöra den första september.

– Hade vi stannat längre så hade vi utsatt våra trupper för en ökad risk utan att kunna öka evakueringarna nämnvärt, sade Austin.