Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

I dag försvinner de svenska restriktionerna – socialminister Hallengren: Sverige har kommit väl ur pandemin

Ihmisiä juhlimassa suuressa joukossa.
Bildtext Nu försvinner avståndskraven i Sverige.

I dag öppnar Sverige upp och följer Norges och Danmarks fotspår. Sveriges socialminister Lena Hallengren (S) säger i en intervju till DN att Sverige klarat sig "rätt väl" trots att man valde en annan strategi än flera andra länder.

Den 10 september lyfte Danmark sina restriktioner. I Norge var det fest då restriktionerna lyftes i lördags och i dag, onsdag, försvinner de svenska coronarestriktionerna.

Det här innebär att deltagartaken på evenemang tas bort, att svenskarna inte längre rekommenderas arbeta hemifrån och att avståndskraven försvinner.

– Restriktionerna kan inte längre motiveras ur ett folkhälsoperspektiv, sade folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson på en pressträff tidigare i september.

En man i grått hår och grå kostym med kravatt med röda inslag står bakom ett podium som det står regeringen på och där det är emblemet tre kronor på. Bredvid honom en kvinna med axellångt ljust hår och blå kavaj o randig kjol, bakom likadant podium.
Bildtext Folkhälsomyndihgetens generaldirektör Johan Carlson och socialminister Lena Hallengren (S) på en pressträff.

Trots en liten uppgång i antalet bekräftade coronafall i september har sjukvården inte belastats på samma sätt som tidigare. Enligt folkhälsomyndigheten i landet är 76,5 procent av befolkningen över 16 år fullvaccinerade.

Socialministern: Inte för tidigt

Efter ett och ett halvt år av coronarestriktioner tycker Sveriges socialminister Lena Hallengren (S) att det är dags att lyfta de begränsningar som man varit tvungen att införa i och med smittspridningen.

– Nu är det inte restriktioner och deltagartak och avstånd mellan sällskap som ytterligare pressar ner smittspridningen. Så jag tycker inte att det är för tidigt, säger Hallengren till DN.

Lena Hallengren på regeringens pressträff.
Bildtext Lena Hallengren (S) tycker att Sverige har klarat sig väl ur pandemin.

Enligt henne ska fokus nu ligga på att vaccinera de som inte ännu vaccinerats. Hon menar att Sverige har klarat sig väl ur pandemin, trots att man valde en annan väg än flera andra länder. 

– Det är så klart förfärligt att människor förlorat anhöriga och ännu värre att man förlorat anhöriga utan att få vara med på sjukhuset eller äldreboendet. Men jag tycker att vi har kommit ur det här rätt väl, säger socialministern till DN.

En tredje dos vaccin till fler

Samtidigt som landet öppnar upp rekommenderar Sveriges folkhälsomyndighet att alla som är 80 år och äldre ska få en påfyllnadsdos mot covid-19. Personer som bor på äldreboenden eller har hemtjänst eller hemsjukvård ska också erbjudas en dos till.

– Skyddet mot svår sjukdom och död är fortsatt gott i alla vaccinerade grupper. Men vi kan se en ökad andel personer som insjuknar trots vaccination, främst bland dem som är 80 år och äldre, säger folkhälsomyndighetens Johan Carlson enligt SvD.

Antalet bekräftade fall har också ökat på äldreboenden under de senaste veckorna.

Ovaccinerade ska fortsättningsvis hålla avstånd

Trots att de flesta restriktioner tas bort gäller fortfarande flera råd och rekommendationer i Sverige. Exempelvis ska personer som inte är fullvaccinerade hålla avstånd till andra. Som ovaccinerad rekommenderas man också testa sig vid inresa till Sverige från ett land utanför Norden.

En kvinna går på en gata i Gamla stan i Stockholm.
Bildtext Ovaccinerade ska fortsättningsvis hålla avstånd till andra.

Också de som är vaccinerade ska testa sig och undvika kontakt med andra om de har symtom på covid-19.

Riksdagen har också beslutat att förlänga covid-19-lagen och lagen om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen till den sista januari 2022. Det innebär att man kan återinföra restriktioner om läget i landet förvärras.