Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Esko Systems presenterade sitt alternativ till nytt patientdatasystem för österbottniska beslutsfattare: "En välmaskinerad presentation"

Uppdaterad 29.09.2021 00:04.
Presentation i auditorium.
Bildtext Esko Systems vd Kaisa-Liisa Harjapää presenterade bolagets patientdatasystem i Korsholm på måndagskvällen.

Lokalpolitiker, tjänstemän och läkare fanns bland åhörarna när inhemska Esko Systems presenterade sitt patientdatasystem i Korsholm på tisdagskvällen. Många ville ställa frågor – och flera var skeptiska till att bolaget verkligen kunde ha ett heltäckande system att erbjuda redan år 2023.

Ett 20-tal åhörare hade tagit sig till Korsholms kulturhus på tisdagskvällen för att ta del av bolaget Esko Systems presentation av patientdatasystemet Esko. I publiken fanns, förutom lokalpolitiker, Korsholms kommundirektör Rurik Ahlberg och Vasa sjukvårdsdistrikts förändringsledare Göran Honga. Förutom publiken som var på plats följde minst ett 30-tal personer med presentationen på distans, bland andra Vasa sjukvårdsdistrikts direktör Marina Kinnunen och flera läkare.

Esko Systems hade kommit till Korsholm för att marknadsföra sig som ett alternativ till amerikanska Cerner, vars patientdatasystem Aster nu seglar i stark motvind.

Hela Asteraffären riskerar nu falla efter att Jyväskylä stadsfullmäktige på måndagskvällen röstade nej till upphandlingen.

- Vi är inte här för att sälja något utan för att berätta om ett potentiellt alternativ, inledde vd Kaisa-Liisa Harjapää sin presentation.

Används redan inom specialsjukvården i Vasa sjukvårdsdistrikt

Patientdatasystemet Esko används redan inom Vasa sjukvårdsdistrikt, av specialsjukvården, och målet är att Esko Systems år 2023 ska kunna erbjuda ett heltäckande patient- och klientdatasystem där också primärhälsovården och socialvården ingår.

- Vi vill gärna fortsätta betjäna Vasa sjukvårdsdistrikt, sa Harjupää.

Enligt Harjapää och hennes kolleger på Esko Systems är Esko ett lättanvänt och användarvänligt system.

- Till exempel har sjukvårdarna röstat fram Esko till landets bästa patientdatasystem i en undersökning 2020.

När Vasa sjukvårdsdistrikt gjorde upphandlingen av ett nytt patientdatasystem tillsammans med tre andra sjukvårdsdistrikt kunde Esko Systems inte delta eftersom deras verksamhet då bara omfattade specialistvården. Man hade inte då några planer på att utvidga Esko till primärvården. Nu har den saken alltså ändrats.

Esko Systems är ett så kallat in-house bolag som ägs av kommuner och drivs utan vinstsyfte. Man köper in sig som aktieägare i bolaget för att ta del av patientdatasystemet. Det betyder att ingen upphandlingsprocess behöver göras.

Enligt bolagets presentation skulle det nya välfärdsområdets patientdatasystem kosta 15–20 miljoner euro per år. 

"Utvecklingen är kanske inte så rosenröd som ni låter förstå"

En läkare i urologi som följde med presentationen på distans sa att det låter långsökt att bolaget skulle ha ett färdigt system att erbjuda om två år, och lyfte fram att det förekommer flera problem och brister med det Eskosystem som specialsjukvården i Vasa sjukvårdsdistrikt använder i dag.

- Utvecklingen är kanske inte så rosenröd som ni låter förstå.

En annan fråga gällde hur man ska hitta tillräckligt med kunniga anställda som kan utveckla ett heltäckande patient- och klientdatasystem som omfattar både specialsjukvård, primärvård och socialvård.

- Vi får många bra ansökningar hela tiden och har ett gott arbetsgivarrykte. Men vi kan inte anställa hundra nya människor på en gång, svarade vd Kaisa-Liisa Harjapää.

Carola Lithén: "Ett massivt informationspaket"

Carola Lithén (SFP), medlem i Vasa sjukvårdsdistrikts fullmäktige, var en av dem som följde med presentationen på plats.

- Det var ett massivt informationspaket. Det som vi här fick se och höra på två timmar borde man ha haft fyra eller timmar tid för. Det märktes på de som var med på distans, de tyckte att de inte fick fram sina frågor. Det skulle säkert ha funnits många fler frågor. Men jag tyckte att de sista 15-20 minuterna blev bäst för då kom det riktigt konkreta och specifika frågor. Och jag tyckte ändå att Esko Systems kunde besvara de frågor som kom ganska bra.

Carola Lithén i ämbetshuset i Korsholm.
Bildtext Carola Lithén (SFP), arkivbild

Vilka var dina största frågor inför det här mötet, som du ville ha svar på?

- Det som är intressant att veta är ju hur nära Esko Systems kommer de krav som har ställts i upphandlingen, när man kan producera det här och till vilket pris. Och det fick vi ju svar på, i och för sig.

Lithén är nöjd med måndagens beslut i Jyväskylä stadsfullmäktige som nu ger Vasa sjukvårdsdistrikt tilläggstid med att behandla frågan om ett nytt patientdatasystem.

Hur sannolikt tror du det är att det blir Esko Systems som levererar ett nytt patient -och klientdatasystem åt Vasa sjukvårdsdistrikt?

- Deras presentation ser ganska lovande ut. Men jag har ju sagt tidigare att jag gärna skulle se att andra aktörer också skulle komma och presentera vad de har och hur långt de har kommit. Det är fyra-fem år sedan upphandlingen gjordes och processen startade, och inom datateknik är ju utvecklingen otroligt snabb. Plus att vi har fått nya beslutsfattare och vårdreformen har landat, så man kan fundera på om de kriterier som fastställdes i upphandlingen är de som vi behöver idag, eller om behoven har förändrats. Jag kan inte svara på det, och därför är det bäst att ta time-out och få fundera.

Hur ser du på att Esko Systems erbjuder en inhouse-lösning?

- Det skulle ju försnabba det så att man inte behöver börja en ny upphandling. Givetvis kan inhouse vara ett bra alternativ, men jag vill inte enögt se bara på den möjligheten.

Vilka tycker du verkar vara nackdelarna eller frågetecknen med Esko Systems?

- En del av frågorna indikerade att det här är för bra för att vara sant. Att hur skulle de kunna vara så snabba och så förmånliga. Det var välmaskinerat och svaren kom lite som kulsprute-eld. Ibland hade jag nog svårt att ta till mig allt för det var så otroligt mycket information.

Lithén hoppas nu att en öppen diskussion fortsätter och – som sagt – att någon annan leverantör också skulle höra av sig.

- Jag vill ha fler alternativ helt enkelt.

Skulle du säga att Aster är begravt för din del?

- Lite så känns det ju, mycket på grund av beslutet i Jyväskylä. Men det är klart, man får se vad deras sjukvårdsdistrikt beslutar i oktober. Men nu är frågan: kan Cerner göra en comeback - kan de ändra på något? Kan de ge ett annat erbjudande, kan de ta bort saker så det blir billigare? Jag vågar inte alls svara på det.

Diskussion om artikeln