Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Gräs och stubbar tittar fram på Hindersbyvägen i Lappträsk: “Det måste finnas pengar till vägarna på landsbygden”

Från 2021
Grop med gräs mitt på en landsväg.
Bildtext Mitt i Hindersby växer det grästuvor på flera ställen på landsvägen.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Hindersbyvägen är i eländigt skick. Lappträsk kommun har påtalat vägens tillstånd för Trafikledsverket i åratal utan resultat.

Thomas Antas vet inte riktigt om han ska gråta eller skratta. Han böjer sig ner och visar det tydliga runda spåret av en stubbe som tränger sig genom vägytan och asfalten mitt i Hindersby.

– Här är en av stubbarna. På några ställen kommer gamla stubbar upp genom ytan. Sedan kommer någon gubbe och kastar lite ny massa på stubben så hålls den täckt en stund, säger han.

Den runda cirkeln på Hindersbyvägen väcker till och med små minnen.

– Om jag inte minns fel så kommer jag ihåg den här björken från när jag var barn. Man har tydligen breddat lite på vägen här, säger Thomas Antas.

Stubbarna är inte det enda problemet med Hindersbyvägen. 

– Den är usel och ojämn. Med traktor så är 20 km/h absolut maxhastighet. Vägen saknar en bra grund och beläggningen är för tunn och lappad och åter lappad, men det har aldrig gjorts något ordentligt åt det här.

Thomas Antas visar på stubbspår under asfalten.
Bildtext Thomas Antas bland hål, sprickor och stubbar på Hindersbyvägen.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

– Vi har mer eller mindre slutat klagat på vägen. Man blir ju van med nästan vadsomhelst. Men varje gång jag färdas här lite oftare så blir jag åter lika irriterad. Ska statens vägar i Finland se ut på det här sättet? undrar Thomas Antas.

Det är NTM-centralen som har hand om landsvägarna, men först måste medel beviljas och Trafikledsverket beslutar om investeringar.

Lappträsk kommunstyrelse har i dagarna lämnat in sitt utlåtande till Trafikledsverket om investeringsprogrammet för åren 2022 till 2029. 

– Visst är vi bekymrade över hur vägnätet sköts och utvecklas i kommunen. Särskilt Hindersbyvägen lyftes fram under mötet på måndag kväll, säger kommunstyrelsens ordförande Kim Jordas (SFP). 

Kim Jordas.
Bildtext Kim Jordas är kommunstyrelsens ordförande i Lappträsk.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Också vägavsnittet mellan Porlom och Mörskom togs upp som ett exempel.

– Vi hoppas faktiskt att det nu skulle börja ske någonting. Det verkar som om staten nu satsar mycket pengar på centralorterna, Helsingfors och de stora trafiklederna, men det måste också finnas pengar till de vägar vi har här ute på landsbygden.

Orsaken är enkel.

– Annars blir det nog svårt att bo och fungera här, säger Kim Jordas.

Diskussion om artikeln