Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Lavan från vulkanutbrottet på La Palma nådde havet – giftiga gaser blåste mot havet

Uppdaterad 29.09.2021 19:29.

Vulkanutbrottet på ön La Palma på Kanarieöarna för tio dagar sedan har nu lett till att lavan från vulkanen har nått havet. Myndigheterna varnade för risken för explosioner och för att det kan bildas giftiga gaser då lavan rinner ut i Atlanten – men de giftiga gaserna har enligt lokala myndigheter blåst mot havet.

– Lavaströmmen har nått havet vid Playa Nueva, konstaterade Kanarieöarnas vulkanologiska institut Involcan natten till onsdag.

De giftiga gaserna som bildas då lava möter vatten verkar inte utgöra någon fara för lokalbefolkningen, uppger lokala myndigheter. Det här konstateras efter att hårda vindar blåst de giftiga gaserna till havs.

Involcan varnade tidigare för att de gaser och vätskor som bildas kan irritera luftvägar, ögon och hud, samt orsaka andningsbesvär, speciellt hos personer som redan lider av andningssvårigheter.

Enligt institutet är det i det här skedet omöjligt att förutspå hur länge vulkanutbrottet varar.

Kanarieöarnas Radio och TV-bolag RTVC lade också ut bilder på Twitter om hur lavan strömmar ut i havet.

Utbrottet på vulkanen Cumbre Vieja började den 19 september och lavan har sedan dess strömmat ned längs vulkanens västra sida och förstört över 650 byggnader medan 6 000 personer har evakuerats.

Tre byar vid kusten spärrades av i början av veckan i väntan på att lavan skulle nå Atlanten. De kvarvarande invånarna i byn Tazacorte fick samtidigt order om att hålla sig inomhus.

Röken och vulkanaskan från Cumbre Vieja drabbar också flygtrafiken. Alla inrikesflyg ställdes in i fredags, och hela flygplatsen på La Palma stängdes dagen efter, på lördag. Flygplatsen är nu öppen igen men alla flyg har ställts in.

Kvarvarande invånare i byn Tazacorte har beordrats att hålla sig inomhus. Nästan 6 000 personer har evakuerats.
Bildtext Kvarvarande invånare i byn Tazacorte har beordrats att hålla sig inomhus. Nästan 6 000 personer har evakuerats.

Lavan från vulkanen täcker nu ett 258 hektar stort område på La Palma som har omkring 85 000 invånare. Öborna livnär sig främst på turism och bananodling.

Den spanska regeringen utlyste i går området till en katastrofzon, och det drabbade området kan därför räkna med ekonomiskt stöd av staten.

Lavan har skurit av flera vägar och sammanlagt beräknas skadorna ha kostat över 400 miljoner euro.

Regeringen anslog redan 10,5 miljoner euro, främst för att skaffa bostäder till öbor vars hem har förstörts av den nedrinnande lavan.

Artikeln har uppdaterats. Ett videoklipp lades till klockan 19.18. Mer information om de giftiga gaserna lades till 19.30.

Diskussion om artikeln