Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Det går åt rätt håll – coronaläget allt bättre i Österbotten

Man i skjorta och kavaj står i en korridor.

Vaccinationerna framskrider med god fart och incidensen sjunker, uppger chefsöverläkare Peter Nieminen på Vasa sjukvårdsdistrikt. Som helhet har det gått åt bättre hållet, incidenstalet har sjunkit från toppen kring 220 till 115.

På tisdagen hade distriktet 14 fall så då steg incidensen till 117, men enligt Nieminen är trenden den rätta och antalet fall dalar långsamt.

Enligt Nieminen är det fortfarande främst barn och unga vuxna samt den norra delen av regionen som drabbas.

- Vi har 14 fall i dag, av dem är sex i Vasa och resten norröver. Vi har länge haft en bra situation i de södra delarna.


Nieminen ser ändå optimistiskt på situationen också i Jakobstadsregionen och berömmer både folket som verkar hållas i karantän då det behövs och smittspårarna som gör riktade karantäner.


Just nu vårdas väldigt få patienter för covid-19.


Rekommendationerna om munskydd gäller till slutet av oktober. Av befolkningen över 12 år i distriktet har 73 procent fått en vaccindos och 61 procent har fått två doser.


Fler behöver vård i Karleby

Coronaläget i Mellersta Österbotten är fortfarande oroande, uppger vårdsamkommunen Soite i ett pressmeddelande.

Under veckan har 23 fall konstaterats. Även om antalet fall minskar så uppger Soite att man inte längre lyckas spåra smittorna lika bra som tidigare och antalet smittade som behöver sjukhusvård har ökat. Just nu är tre covid-19 patienter på sjukhus.

De flesta som smittas är ovaccinerade eller personer som fått en dos vaccin.


Flera smittkedjor har fått sin början på arbetsplatser efter att anställda kommit till jobb med bara lindriga symtom. Soite påminner om att ovaccinerade ska testa sig också vid lindriga symtom.

Innan provsvaret är klart ska man stanna hemma i karantän.

Incidensen inom Soite är 79, motsvarande siffra för en vecka sedan var 96. Av alla tester är 1,9 procent positiva. Soite lyckas spåra knappt tre fjärdedelar av smittkedjorna (74 procent).

Av befolkningen över 12 år på Soites område har knappt 85 procent fått första vaccindosen. Totalt 74 procent har fått två doser.