Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kotkaniemi imponerade stort i träningssäsongsdebuten för Carolina – tränarens skämtsamma pik: ”Till och med jag hade nätat där”

Från 2021
Uppdaterad 29.09.2021 08:36.
Jesperi Kotkaniemi.
Bildtext Jesperi Kotkaniemi bytte Montreal mot Carolina på sommaren (arkivbild).
Bild: Icon Sportswire / All Over Press

Carolinas beslut att betala sex miljoner dollar till Jesperi Kotkaniemi har ifrågasatts – men på basis av den första träningsmatchen kan den tidigare drafttrean leverera. Saldot: 1+1 och stort ansvar i powerplay.

NHL-sommarens största snackis: Carolina Hurricanes kontraktserbjudande åt Jesperi Kotkaniemi.

Kotkaniemi skrev väntat på för den smått otroliga lönen sex miljoner dollar för ett år – och Montreal kunde inte matcha. Natten till onsdag finsk tid var det dags för debut.

Precis som väntat fick Kotkaniemi spela som ytter då ”Canes” ställdes mot de regerande Stanley Cup-mästarna Tampa Bay Lightning. Kanske lite mindre väntat blev Kotkaniemi genast en av matchhjältarna för sitt nya lag.

Kotkaniemi satte själv ett mål och passade fram till ett annat, signerat kedjekamraten Teuvo Teräväinen, i numerärt överläge. Carolina vann matchen med 3–1.

Kul, konstaterar ”KK” själv.

– Det känns alltid kul att bidra till några mål. Jag fick spela med några fantastiska lirare i dag och det kändes verkligen bra. Det höjde på självförtroendet, säger Kotkaniemi efteråt enligt bland andra sajten Canes country.

– Att spela som ytter är förstås nytt, men det är många saker för mig just nu. Jag försöker anpassa mig till allt. Med det sagt var det här den första matchen och det finns förhoppningsvis mer att ge. Det är fortfarande sommar – både isen och laget kommer bli bättre.

Radarpar med Teräväinen?

Kotkaniemi fick spela tillsammans med Terävinen och centern Vincent Trocheck merparten av matchen. Tränaren Rod Brind’Amour har förvisso konstaterat att ”träningssäsongen är då man testar på olika formationer”, men på basis av den första matchen fungerar trions samarbete.

– Det var väldigt skoj att spela med Teräväinen. Han är en rolig kille. Och antagligen en av de mest talangfulla finländarna jag någonsin sett, säger Kotkaniemi.

Brind’Amour sticker inte under stol med att han gärna ger Kotkaniemi ansvar i powerplay.

– Jag tror att det är där han kan bidra mest. Han är väldigt intelligent. Man ser det på sättet han ser spelet och talangerna han har. Han kan skjuta. Han har ett väldigt bra skott. Det är kunskaper man ska ha för att spela powerplay. Och som lag kan vi inte ha nog av sådant, säger han.

– Det var fint att se honom lyckas. Till och med jag kunde förvisso ha nätat där. Det viktigaste för honom är att känna sig som en i gänget. Att bidra offensivt är förstås positivt, speciellt med tanke på omständigheterna. Han är säkert nöjd.

Carolinas värvning av Jesperi Kotkaniemi behandlades också i säsongens första avsnitt av Yle Sportens NHL-podd. Lyssa på avsnittet här!

Fallet Jesperi Kotkaniemi är fortfarande ett mysterium - Robin Salo måste i sin tur stå för ett mirakel för att platsa i NHL

28:29

I New York Rangers är träningssäsongens stora fråga vem som ska ersätta Pavel Buchnevich i en av toppkedjorna. På basis av träningsmatchen mot Boston Bruins är svaret Kaapo Kakko.

Kakko noterades för 1+1 tillsammans med Artemi Panarin och Ryan Strome och såg allmänt vass ut på isen.

Efteråt avslöjade talangen dessutom för reportrarna på plats att lagets nya chefstränare Gerard Gallant ser honom som en boxplay-lirare den här säsongen.

Urho Vaakanainen och Kaapo Kakko.
Bildtext Urho Vaakanainen och Kaapo Kakko lyckades båda med målskyttet i natt.
Bild: AFP / Lehtikuva

Urho Vaakanainen noterades i sin tur för ett av Bostons mål i matchen, som slutade 3–2 till Rangers.

– Jag tycker att han var slarvig då han senast fick spela, med tanke på hur mycket erfarenhet han ändå har. I dag visade han mycket mer tålamod och lugn, säger Boston-tränaren Bruce Cassidy om Vaakanainen efteråt.

1+1 blev det också för Jesse Puljujärvi, vars Edmonton körde över Seattle med 6–0. Arttu Ruotsalainen satte i sin tur ett mål för Buffalo och fick dessutom stå på isen i över 20 minuter i 5–4-segern över Columbus.

Grundserien i NHL kör igång den 12 oktober.

– Ärligt talat är jag bara glad för att den här matchen är över. Förhoppningsvis skadade sig ingen, säger Carolina-tränaren Rod Brind’Amour.

Resultat, NHL-träningsmatcher:

NY Rangers–Boston 3–2
NYR Kaapo Kakko 1+1, +3, 17:09
NYR Lauri Pajuniemi 0+0, +/- 0, 9:52
BOS Joona Koppanen 0+0, -1, 9:08
BOS Urho Vaakanainen 1+0, -1, 18:28

Philadelphia–NY Islanders 2–3 efter förlängning
NYI Otto Koivula 0+0, +/- 0, 13:45
NYI Robin Salo 0+0, +/- 0, 18:11

Columbus–Buffalo 4–5 efter straffar
BUF Oskari Laaksonen 0+0, -1, 17:17
BUF Arttu Ruotsalainen 1+0, +2, 21:05

Carolina–Tampa Bay 3–1
CAR Jesperi Kotkaniemi 1+1, +/- 0, 15:45
CAR Teuvo Teräväinen 1+1, +/- 0, 16:07

Edmonton–Seattle 6–0
EDM Mikko Koskinen 16/16, istid 29:52
EDM Jesse Puljujärvi 1+1, +1, 14:55
EDM Markus Niemeläinen 0+0, +1, 19:07

Vegas–Colorado 4–3

San Jose–Los Angeles 3–4
SJS Santeri Hatakka 0+0, -1, 17:12

Diskussion om artikeln