Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Inga vargskjutsar för skolelever i Nousis – det finns för många vargar

Från 2021
Vargjägarna i Virmo hade problem med snön som smälte bort i februari.
Bildtext Arkivbild från en vargjakt i Virmo.
Bild: Yle/Henrik Leppälä

I Nousis, 25 kilometer norr om Åbo, har vargar den senaste tiden observerats nästan i kommuncentrum.

Tidigare har skolbarn fått gratis skolskjuts från områden där det finns vargar, men det måste kommunen sluta med. Orsaken är att det gjorts så många vargobservationer på olika håll i kommunen.

Det blev för dyrt för Nousis kommun att ha vargskjutsar från så många olika ställen. Dessutom ansågs det inte vara rättvist om en del barn i kommunen får skjuts men andra inte.

Vargarna har inte orsakat några skador eller attacker, men invånarna är oroliga.

Hur många jaktlov behövs?

Nousis ansöker nu hos Finlands viltcentral om att få jaga bort och vid behov fälla vargar för att lösa problemen.

Nousiaisten susi-illan osanottajia auditoriossa.
Bildtext Nousis ordnade i tisdags en diskussionkväll om vargsituationen i kommunen.
Bild: Hannu Vähämäki / Yle

Kommundirektör Teemu Heinonen är bekymrad över att det görs allt fler vargobservationer, men han vill ännu inte ta ställning till hur många jaktlov som behövs.

– Den diskussionen för vi med jaktföreningarna och jaktvårdsföreningarna. Då klarnar det också vilka områden som loven behövs på, säger Heinonen.

Kan ta lång tid att få lov att skjuta varg

Vargjakt kan tillåtas med undantagstillstånd om det inte finns någon annan tillfredsställande lösning och om det är motiverat för folkhälsan och den allmänna säkerheten.

Ett tillstånd att jaga bort vargar kan ges rätt snabbt, medan tillstånd att fälla vargar tar längre tid. Det finns dessutom möjlighet att någon besvärar sig över viltcentralens beslut till förvaltningsdomstolen, vilket gör processen ännu längre.

– Målet är att hitta en hållbar lösning på vargsituationen och samtidigt minska folks rädsla. Dessutom vill vi att folk ska lära sig mer om vargar, till exempel vad man ska göra om man möter en varg, säger Heinonen.

Nousis ordnade på tisdag kväll en diskussionskväll om vargar för kommuninvånarna.

Artikeln bygger delvis på Yle Uutisets artikel Nousiainen hakee karkotus- ja kaatolupaa susiongelman ratkaisemiseksi, skriven av Hannu Vähämäki, vilken översatts av Linus Hoffman.