Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Japans förre utrikesminister Fumio Kishida vann liberaldemokraternas partiledarval – blir därmed ny premiärminister

Från 2021
Uppdaterad 29.09.2021 10:09.
Den konservativa förre utrikesministers Fumio Kishida är något av ett kompromissval som väntas ena det Liberaldemokratiska partiet.
Bildtext Den konservativa förre utrikesministers Fumio Kishida är något av ett kompromissval som väntas ena det Liberaldemokratiska partiet.

Det styrande konservativa Liberaldemokratiska partiet i Japan har utsett den förre utrikesministern Fumio Kishida till partiets nya ledare. Kishida vann något överraskande den andra och avgörande röstningsomgången mot den populäre vaccineringsministern Taro Kono som betraktades som förhandsfavorit.

Fumio Kishida blir det Liberaldemokratiska partiets ordförande och därmed också Japans nya premiärminister efter Yoshihide Suga som avgick efter bara ett år på posten.

Suga beslöt att avgå i augusti på grund av dalande opinionssiffror inför parlamentsvalet, som måste hålla senast i slutet av november.

Valet av det långvariga regeringsparts nya ledare var ovanligt, dels för att två kvinnor ställde upp i valets första omgång och dels för att den andra och avgörande omgången blev betydligt jämnare än väntat.

Kishida besegrade till slut förhandsfavoriten, vaccineringsministern Taro Kono, som är särskilt populär bland yngre japaner.

De två kvinnliga kandidaterna Sanae Takaichi och Seiko Noda föll bort i den första omgången. Sanae Takaichi betraktas som ytterst konservativ medan Seiko Noda kommer från den liberala grenen av partiet.

Två kvinnor deltog för första gången i det konservativa Liberaldemokratiska partiets ledarval.
Bildtext Två kvinnor deltog för första gången i det konservativa Liberaldemokratiska partiets ledarval.
Bild: EPA-EFE/PHILIP FONG / POOL

Försiktig konservativ ledare

Fumio Kishida kommer sannolikt att utses till premiärminister för världens tredje största ekonomi då parlamentet samlas på måndag

Kishida vann valet tack vare stöd från partiets konservativa högsta ledning, som hoppas att partiets skamfilade anseende kan förbättras i tid inför för det förestående parlamentsvalet.

Liberaldemokraterna har tappat understöd, främst på grund av coronapandemin, som regeringen anses ha skött betydligt sämre än andra rika länder.

Yoshihide Sugas beslut att genomföra OS i Tokyo bidrog också till hans fall, liksom det faktum att de gamla ledarna inte längre lockar yngre väljare som förr.

Bankir från Hiroshima

Den 64 år gamla Fumio Kishida kommer från en politisk familj i staden Hiroshima. Han är politiker i tredje led – både hans far och farfar var ledamöter i underhuset, precis som Fumio Kishida.

Han utbildade sig till jurist och arbetade som bankir, innan han började göra snabb karriär inom liberaldemokraterna.

Kishida var utrikesminister från år 2012 till år 2017 och en av värdarna då USA:s president Barack Obama besökta hans hemstad Hiroshima år 2016.

Han har beskrivit sig som en enande politiker som eftersträvar ett enhälligt Liberaldemokratiskt parti.

Han har också talat för en stram finanspolitik, trots att han förespråkar en massiv stimulanspolitik på grund av pandemin, som har slagit hårt mot Japans ekonomi.

- Vi behöver finansreformer, men vi kommer inte fylla underskottet i budgeten med omedelbara skattehöjningar, lovade Kishida under partiledardebatterna.

Samarbetar med USA utmanar Kina

Japans utrikes- och säkerhetspolitik ska även i fortsättningen bygga på det långvariga samarbetet med USA, för att kunna motstå trycket från Kina.

- Vi måste säga klart ut det som måste sägas för att vi ska kunna värna om sådana universella värden som frihet, demokrati och mänskliga rättigheter, konstaterade Kishida nyligen.

Han vill bygga ut Japans kustbevakning eftersom Japan och Kina fortfarande tvistar om kobbar och skär i Sydkinesiska havet.

Han vill också att parlamentet fördömer Kinas behandling av muslimska uigurer i provinsen Xinjiang.

Han har samtidigt anammat en betydligt tuffare inställning gentemot grannlandet Nordkorea, än många andra ledare i det Liberaldemokratiska partiet.

Diskussion om artikeln