Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Kurser drar igång ungefär som normalt igen – men fortfarande med små grupper

Siw Westerback och Tove Gestranius i färgglada kläder framför höstfärgare träd.
Bildtext Rektor Siw Westerback och kursplanerare Tove Gestranius är båda nöjda med mängden anmälningar till kurserna.

Hösten är här och i och med att restriktionerna börjat lätta och folk har hunnit vaccinera sig så kan Kimitoöns vuxeninstituts kurser återgå till ett nytt normalläge.

- Nätkurserna är inte längre lika lockande som i början, det ser vi, folk är trötta på nätmöten. Kurser som hålls på plats och ställe är populärast för folk vill umgås igen. När man träffas på plats blir det mer spontant och folk stannar och pratar med varandra medan digitala möten har en agenda, säger vuxeninstitutets nya rektor på Kimitoön Siw Westerback.

Med en bakgrund som lärare och rektor är hoppet till rollen som vuxeninstitutets rektor inte särskilt stort.

- Nu får jag jobba med vuxna som anmäler sig frivilligt. Lite annorlunda är det ju förstås och det gäller att ordna kurser som är rätt i tiden och som får folk att vilja återvända, säger Westerback.

Hon har varit nöjd med mängden anmälningar till kurserna, även om de inte riktigt ligger på samma nivå som innan coronan. Just nu är gruppstorlekarna något mindre än tidigare.

Kolme pystykorvaista Mittelspitz-rotuista koiraa istuu maassa vierekkäin ja katsoo kameraan.
Bildtext Många har varit intresserade av att få mer kunskap om hur man dresserar sin hund.

- Men det ser ju rätt så positivt ut gällande coronapandemins utveckling, och om restriktionerna tillåter så kanske en del av dem som står i kö till kurserna får plats om gruppstorlekarna kan göras större, funderar kursplanerare Tove Gestranius.

Medan språkkurserna har lockat färre deltagare än tidigare så har aktivitetskurserna lockat desto fler.

- Och just nu har intresset för hundskolning ökat väldigt mycket. Kanske är det coronaeffekten som syns, det vill säga att många skaffade hund nu under coronapandemin, säger Westerback.