Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Företagarna drog sig ur gästhamnen på västra åstranden – nya intresserade har redan kontaktat Borgå stad

Från 2021
Flygbild över Borgå.
Bildtext Borgå stad vill bygga en ny gästbåtshamn söder om Wilenius varv, de två röda husen på bilden.
Bild: Borgå stad/Johannes Korpijaakko

Borgå stad planerar en ny gästhamn på västra åstranden, söder om Wilenius varv. De företagare som skulle driva hamnen har nu backat och är inte längre intresserade.

År 2019 ordnade Borgå stad en koncepttävling för västra åstranden. Det kom in fyra anbud, varav ett var för den nya gästhamnen.

Samma företagare lämnade också in ett anbud på slalombacken. Nu har företagarna dragit sig ur gästhamnen, men går vidare med sina planer för slalombacken.

Borgå stad får alltså se sig om efter en ny hamnoperatör.

– Vi vill gärna ha en privat företagare som kan sköta gästhamnsverksamheten i Borgå, säger biträdande stadsdirektör Fredrick von Schoultz.

Då koncepttävlingen ordnades fick ni in ganska få anbud, och inte på alla helheter som bjöds ut. Hur ser du på möjligheten att hitta en ny företagare till hamnen?

– Jag tror att möjligheterna är goda. De facto har vi redan kontaktats av några företag som möjligtvis kan tänka sig att vara intresserade.

von Schoultz konstaterar också att västra åstranden som helhet har gått framåt sedan koncepttävlingen ordnades för ett par år sedan.

– De delar vi inte fick in anbud på då har gått vidare. Jag tänker till exempel på de olika restaurangerna som håller på att bli verklighet.

Jag tror att vi har goda möjligheter att hitta en ny företagare

― Fredrick von Schoultz, biträdande stadsdirektör

Borgå stad börjar nu med att föra dialog med de företagare som har varit i kontakt angående gästhamnsverksamheten. Om flera visar sig vara seriöst intresserade får staden fundera på att köra i gång med en ny anbudsrunda.

Fredrick von Schoultz hoppas på att gästhamnen kan börja byggas 2023 om en ny företagare hittas.

Tidningen Uusimaa var först med nyheten om att företagarna hade dragit sig ur gästhamnsprojektet.

Diskussion om artikeln