Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Norrena & Frantz: Skilsmässo-hippa och bästis-shower? Dags att fira singlarna!

Från 2021
Tveksam ung kvinna med partyhatt och famnen full av paket
Bildtext Okej, Sirpa har möhippa, Beatas minsting konfirmeras, Lillemor och Björn firar silverbröllop och Ann-Charlotte har fått en skrapabulla. Tror jag fick med allt.
Bild: Dean Drobot

Livets högtider ska firas. Givetvis är man glad för sina vänners skull och vill uppvakta dem då de får barn eller gifter sig. Men för evighetssingeln blir det orättvist i längden.

I ett gammalt avsnitt av tv-serien Sex and the City inser Carrie att hon lagt ner en smärre förmögenhet på presenter till sina gifta vänner och deras barn.

Då Carries Manolo Blahnik-skor blir stulna på en baby shower och värdinnan inte erbjuder sig att betala för dem och istället kritiserar Carrie för att hon lagt ner 500 dollar på ett par dojor blir Carrie rasande.

Miranda (Cynthia Nixon), Samantha (Kim Cattrall), Charlotte (Kristin Davis) och Carrie (Sarah Jessica Parker) i succéserien Sex & the City.
Bildtext Miranda, Samantha, Charlotte och Carrie i Sex and the city.
Bild: Hbo / Darren Star Productions / Kobal / Shutterstock / All Over Press

Varför förväntas singeln gå på kalas och ge fina gåvor utan att någonsin få någonting själv?

Trots att det gått nästan 20 år sedan avsnittet sändes skapar det fortfarande diskussionssvallvågor.

Den som är singel blir knappt firad alls efter att den tagit studenten, medan den som gifter sig och får barn kan räkna med möhippa, svensexa, bröllopsgåvor, babypresenter osv.

Nyligen togs ämnet upp i svenska Fredagspodden, där Amanda Schulman och Hannah Widell passade på att slå ett slag för BFF-hippan.

En tillställning där en medlem i kompisgänget ska få stå i centrum, överösas med kärlek och beröm och firas riktigt grundligt – oavsett civilstånd eller familjesituation.

Det ligger något i det där!

Visst, alla har ju födelsedagar som kan firas på önskat vis, men det är lite fantasilöst.

Var finns tillställningarna då man överraskar och tokhyllar en kompis bara för att hen är så härlig?

Och är det inte den som precis har skilt sig som verkligen skulle behöva att vänner sluter upp och visar sin kärlek? Nästan mera än den blivande bruden eller brudgummen?

Det behövs bara en rubrik för evenemanget. Skilsmässohippa? Singel igen-party? Vi är dina vänner och vi älskar dig-bonanza?

Två leende kvinnor i konfettiregn
Bildtext Hurra för alla singlar, tycker Frantz och Norrena. Konfetti, fanfar och bubbel!
Bild: Ilmari Fabritius

Relationspodden tycker det är hög tid att hitta på nya koncept!

Har du varit med om en skilsmässo-sexa, ett kompis-hippa eller liknande? Hur gick det till?

Om du själv är singel, hur ser du på saken?

Hur känns det att gå på andras bröllop, kompisarnas barns dop, konfirmationer eller studentkalas? Har du reflekterat kring saken?

Upplever du det som jobbigt att gå ensam på fester och familjehögtider? Struntar du blankt i tvåsamhetsnormen eller gör den dig obekväm?

Är ditt sociala umgänge anpassat till att man ska ha en partner, eller spelar det ingen roll om man kommer på festen avec eller solo?

Skulle du bli glad om någon ordnade en fest till din ära? Eller ser du själv till att bjuda in dina vänner på brakfest ibland?

Du är alltid anonym när du skriver till Relationspodden, ditt svar kan komma att läsas i podden och publiceras i redigerad form här på svenska.yle.fi.

Formuläret för att delta har stängt.

Diskussion om artikeln