Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ukrainska hockeyspelaren kom undan med minimalt straff för rasistiska gesten – offret lägger ut texten: ”Spelar inte tills han är borta”

Ukrainsk landslagsspelare i närkamp.
Bildtext Arkivbild.

I praktiken tre matcher och böter på knappt 2000 euro. Där straffet som Andrej Deniskin fick efter att ha fällts för rasistiska gester mot mörkhyade Jalen Smereck – som i sin tur hotar med att bojkotta ligan ifall straffet inte är strängare.

Hockeyvärlden chockades av bilderna från den ukrainska hockeyligan UHL på veckoslutet. Nu har Andrej Deniskin fått sitt straff.

Men det är inte många som är nöjda. Straffet för att han låtsades skala och äta en banan riktat mot en mörkhyad spelare: tre plus tio matcher – varav de tio ”bonusmatcherna” kan omvandlas till böter på knappt 2000 euro.

Incidenten ägde rum under den andra perioden mellan Deniskins HC Krementjuk och amerikanskfödde Smerecks Donbass. Deniskin åkte på ett matchstraff för gesterna.

Efteråt ska Deniskin ha bett om ursäkt för gesterna på Instagram och medgett att känslorna kokade över, men inlägget har enligt Sportsnet tagits ner.

"Hans karriär borde vara över"

Smereck knappast kommer att nöja sig med det milda straffet. Smereck konstaterade nämligen för sajten Hockey unfiltered att han kräver hårda tag.

– Han borde ha spelat klart för i år. Hans karriär borde vara över. Det finns inget sätt att be om ursäkt för det där, sa Smereck.

På Instagram skrev Smereck efter det att han inte tänker spela tills Deniskin har stängts av.

– Jag kommer inte att spela en endaste match i UHL tills Andrej Deniskin är avstängd och borta från ligan. Tack, skriver han.

Det internationella IIHF kan också ha något att säga i frågan. IIHF:s färska ordförande Luc Tardif konstaterade redan tidigare att förbundet ”kommer att göra vårt för att försäkra oss om att det här straffas som det ska”.