Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Oktober börjar med varmt väder – till och med ovanligt varmt för årstiden

Från 2021
Uppdaterad 29.09.2021 14:32.
En liten pojke leker med höstlöv i en park. bredvid honom en hund som hoppar runt och leker.
Bildtext De som firar höstlov kan antagligen njuta av lite varmare väder.
Bild: Alamy / All Over Press

September har fört med sig många dagar då det varit ovanligt kyligt för årstiden, men nu blåser varmare luft in från söder och början på oktober blir varm.

Solen kommer att titta fram under helgen och i söder utlovas en temperatur på mellan 13 och 15 grader.

– De kommande två dagarna är det molnigt. På fredag ger högtrycket vika en aning och det kan regna något i väster. På veckoslutet blir sunnanvinden starkare och molntäcket kan spricka upp, säger Yles meteorolog Joonas Koskela.

Den här veckan har det i medeltal varit några grader varmare än vanligt för årstiden. Exempelvis i Utsjoki i Lappland var det i måndags 18 grader varmt.

– Den varmaste luften råkade cirkla över norra Lappland och samtidigt var det soligt. Det överraskade eftersom man i prognoserna inte hade förutspått så varma temperaturer, säger Koskela.

Karta över Finland som visar temperaturerna i landet under torsdag, fredag och lördag.
Bildtext Medeltemperaturen i Finland de kommande tre dagarna.
Bild: Yle

Kyligare igen mot slutet på oktober

De varmare temperaturerna fortsätter i hela landet. Det betyder att de som firar höstlov antagligen kan njuta av lite varmare väder.

– De långsiktiga prognoserna visar varmare väder än vanligt i hela landet, men i söder och i väster kan det också regna, säger Koskela.

Enligt Koskela lär det bli kyligare igen i slutet på oktober.

Det här är en översättning av Yle Uutisets artikel Lokakuu alkaa tavanomaista lämpimämpänä – etelästä puhaltava tuuli tuo Suomeen lämmintä ilmaa ja mahdollisia sateita skriven av Markus Mäki. Översättning till svenska: Märta Nummenmaa.