Hoppa till huvudinnehåll

Sport

TPS-spelare stängs av i sex matcher – se sekvensen som ledde till att ambulans kallades till matchen i damernas hockeyliga

33 s

Maija Otamo hämnades för en tackling med två crosscheckningar till huvudet på en Ilvesspelare. Nu stängs hon av i sex matcher.

Det disciplinära utskottet i damernas hockeyliga har dömt TPS-anfallaren Maija Otamo till en sex matcher lång avstängning. Orsaken är våldsamt beteende i matchen mot Ilves på veckoslutet.

Allt fick sin början då Ilves Emilia Varpula tacklade en TPS-spelare med nio sekunder kvar av matchen. Domaren hann blåsa av och skulle dela ut en utvisning innan Otamo anföll Varpula för att hämnas.

Enligt det disciplinära beslutet, som Yle Urheilu tagit del av, slog Otamo Varpula i huvudet med sådan kraft att hon föll mot sargen. Då Varpula försökte resa sig crosscheckade Otamo henne i huvudet igen.

Ambulans kallades till ishallen i Tammerfors. Varpula drabbades av hjärnskakning. Hon återhämtar sig i sitt hem.

Ovanligt lång avstängning

Den sex matcher långa avstängningen är exceptionellt lång i damligan. Enligt det disciplinära beslutet blev straffet hårdare eftersom det handlade om en klar och tydlig hämndaktion.

”Speciellt det andra slaget riktas mot en försvarslös spelare i en ytterst sårbar ställning. Därför är skaderisken anmärkningsvärd och konkretiseras då spelaren skadas”, står det i beslutet.

Efter incidenten fortsatte känslorna att gå heta. Sammanlagt 75 utvisningsminuter delades ut i matchen och TPS Estelle Duvin och Ilves Elli Suoranta har också stängts av i en match.

Ilves vann matchen med 3–0.

Artikeln är en bearbetad översättning av Yle Urheilus artikel TPS:n pelaajalle 6 ottelun pelikielto väkivaltaisesta käytöksestä – iski vastustajaa kaksi kertaa vaarallisesti pään seudulle Naisten Liigassa.