Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Armén ska börja leverera bränsle för att tackla bensinbristen i Storbritannien

Uppdaterad 29.09.2021 16:12.
Bild på en stängd bensinpump.
Bildtext Så här ser det ut på många bensinpumpar runtom i Storbritannien.

I Storbritannien ringlar köerna till flera av landets bensinmackar sig långa, för femte dagen i följd. Nu sätts armén in för att börja köra ut bränsle till de bränslepumpar som tömts på bränsle, men det väntas ta några dagar för arbetet att komma i gång. Trots det menar premiärminister Boris Johnson att läget förbättrats.

Bensin- och gasbolagens nödrop om att man inte har tillräckligt med tankbilschaufförer för att förse landets bensinpumpar med bränsle fick britterna att hamstra bensin. Främst är det de stora städerna, såsom huvudstaden London, som drabbats.

På en del håll ska det rentav ha brutit ut slagsmål vid bensinmackarna då människor desperat försökt komma åt att tanka bilden.

Näringslivsminister Kwasi Kwarteng meddelade under onsdagen att 150 soldater har satts in för att börja köra tankbilar, men att det kan ta några dagar innan arbetet kommer i gång.

– De senaste dagarna har varit svåra, vi har sett långa köer. Men jag tror ändå att läget håller på att stabiliseras, vi får ut bränsle till bensinmackarna, sa Kwarteng.

Kwarteng förnekar ändå att det pågår någon form av bensinkris i landet.

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson har å sin sida sagt att det inte finns skäl till oro. Enligt honom håller leveranserna på att återgå till det normala. Han uppmanar fortsatt britterna att inte hamstra bränsle.

Fram för allt har hamstrandet väckt oro om att arbetare inom samhällsviktiga branscher – som exempelvis sjukvårdspersonal – inte kan ta sig på jobb på grund av att de inte släpps fram till bensinmackarna.

Kedjereaktion – raffinaderierna har fortfarande bränsle

Det handlar ändå inte om att det inte skulle finnas bensin på raffinaderierna, utan det är snarare en kedjereaktion som uppstod efter att bristen på chaufförer ledde till att pumparna tömdes på några bensinmackar. Rapporter om tomma bensinpumpar ledde i sin tur till en uppgång i efterfrågan.

En av landets stora organisationer för bensinåterförsäljare, The Petrol Retailers Association (PRA), säger ändå att det finns "tidiga tecken" på att trycket vid bensinmackarna nu ska ha lättat.

PRA, som representerar två tredjedelar av Storbritanniens bensinmackar, uppger att omkring 37 procent av dess bensinmackar hade slut på bränsle under tisdagen.

Kaos i försörjningskedjorna

Brist på omkring 100 000 chaufförer har skapat kaos i landets försörjningskedjor.

Efter brexit gjorde Storbritannien det betydligt svårare för utländsk arbetskraft att jobba i landet. Det ledde till att tiotusentals yrkeschaufförer och lantbruksarbetare lämnade Storbritannien.

Både livsmedels- och bränslebranschen har tills nu varit beroende av utländsk arbetskraft, som främst kommit från de fattigare EU-länderna i östra Europa.

Tidigare i höstas uppstod det brist på förnödenheter i de brittiska supermarketarna.

Premiärminister Johnson har ändå förnekat att brexit har något med det här att göra. Men han valde ändå i söndags att öppna upp arbetsmarknaden tillfälligt för 5 000 utländska långtradarchaufförer och 5 500 livsmedelsarbetare.

Källor: Reuters, AFP, BBC