Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Japans maktparti valde en konsensuspolitiker med begränsad reformiver

Uppdaterad 29.09.2021 16:27.
Den japanska politikern Fumio Kishida vinkar åt kameran. Han är iförd munskydd.
Bildtext Kishidas seger är samtidigt en seger för maktpartiets konservativa inre krets.

När Japans maktparti Liberaldemokratiska partiet valde en efterträdare till den impopulära Yoshihide Suga segrade traditionell maktpolitik över reformanda. Den nya partiledaren Fumio Kishida väntas bli vald till ny premiärminister på måndag.

Omröstningen blev en seger för Liberaldemokratiska partiets (LPD) inre krets. Fumio Kishidas kampanj väckte svalt intresse bland den japanska allmänheten och partiets medlemmar. Men stödet från den konservativa partieliten, som dominerar i parlamentet, räckte för seger.

Kishida besegrade den mer populära vaccinministern Taro Kono med 257 röster mot 170 i den avgörande valomgången.

Kono är utbildad i USA och är känd som en aktiv Twitter-användare med närmare 2,5 miljoner följare. Han lovade en snabb digitalisering och omfattande reformer inom utrikespolitiken, socialskyddet och utbildningssystemet.

den japanska politikern Taro Kono står på en scen. Han pekar ut ur bilden och småler.
Bildtext Taro Kono var förhandsfavorit i ordförandevalet.

Trots sin radikala profil kommer Kono från en mäktig politisk familj. Hans far, farfar och farbror har alla haft centrala maktpositioner inom LDP. Därför tvivlade många iakttagare på att han skulle genomföra de utlovade reformerna i deras helhet.

Kono sågs som förhandsfavoriten i partiledarvalet, men avsaknaden av stöd inom partieliten fällde honom på slutrakan.

I stället gjorde partiet ett försiktigare och kanske tråkigare val.

Försiktig och moderat

Japans tidigare utrikesminister Fumio Kishida beskrivs som en moderat och försiktig konsensuspolitiker. Han har själv sagt att hans viktigaste egenskap är att han är villig att lyssna på alla.

Kishida väntas styra Liberaldemokraterna något vänsterut, men ingen väntar sig snabba eller stora reforminitiativ.

– Det är en seger för etablisemanget. Kishida står för stabilitet, att sitta stilla i båten och viktigast av allt för att göra som den teknokratiska eliten vill. När det gäller ekonomisk och finansiell politik kommer Kishida stadigt att följa en stig av stegvisa förändringar, säger Jesper Koll expertdirektör vid Monex Group.

Japans blivande premiärminister Fumio Kishida sitter med knäppta händer bakom ett skrivbord. I bakgrunden syns en bokhylla full av böcker och Japans flagga.
Bildtext Kishida beskrivs som en moderat och försiktig politiker men under den senaste tiden har han skärpt sin ton mot Kina.

Kishida har lovat ett omfattande stimulanspaket för att få fart på ekonomin efter coronapandemin, men annars förespråkar han en stram finanspolitik. Han har också talat om att en större del av storföretagens vinster borde gå till den japanska medelklassen.

– Om han är smart och driver medelklassens intressen – vilket han lovat göra – så kan han bli en mer långlivad premiärminister än vad många förutspår, säger Japanexperten Corey Wallace vid Kanagawa university.

Också Kishida kommer från en politikerfamilj. Både hans far och farfar var ledamöter i det japanska parlamentets underhus.

Tidigare moderat blev utrikespolitisk hök

Som utrikesminister ansågs Kishida vara moderat och kritiserades tidvis för obeslutsamhet. Under den senaste tiden har profilerat sig som en säkerhetspolitisk och diplomatisk hök vilket har hjälpt honom att närma sig partiets konservativa makthavare.

Kishida har krävt höjda försvarsanslag och lovat en stark politik mot Kina i tvisterna om Taiwan, Kinas territoriella krav och krossandet av demokratirörelsen i Hongkong. Han har också kritiserat Kinas förföljelser mot uigurerna.

Missnöje betyder inte maktskifte

Japan håller parlamentsval i slutet av november och LDP verkar satsa på att de kommer att behålla makten också med en mindre populär partiledare. Och om valresultatet inte blir historiskt kommer de också att göra det.

Japan håller sedan årtionden tillbaka demokratiska och fria val, men trots det är valresultaten i regel lika enkla att förutspå som i auktoritära halvdiktaturer.

Liberaldemokraterna har suttit vid makten i Japan sedan 1955 med undantag för en fyraårsperiod. Trots det utbredda missnöjet med den avgående premiärministern och hans regering finns det inga tecken på maktskifte i Japan.

Liberaldemokraterna grundades 1955 då en rad konservativa partier slogs samman. Projektet drevs på av USA som ville motarbeta den växande japanska fackföreningsrörelsen, som amerikanerna befarade kunde driva Japan i Sovjetunionens händer.

Sedan dess har Liberaldemokraterna varit ett brett maktparti som lyckats byta skepnad i takt med att tiderna förändrats. Partiet är också mycket skickligt på att införliva populära oppositionsförslag i sitt eget program.

Partiet har nära kontakter till Japans storbolag och är djupt förankrad i landets mäktiga tjänstemannakår.

I år är oppositionen dessutom splittrad och utgör inget enhetligt hot mot regeringen. Tillsammans med LDP:s ledarbyte betyder det att japanerna kommer att ge partiet förnyat förtroende än en gång.

Källor: Reuters, AFP, AP, BBC, NYT