Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Najla Bouden Romdhane blir Tunisiens första kvinnliga premiärminister – utsågs nästan två månader efter att regeringen avsattes

Från 2021
Kvinna i glasögon och munskydd är fotograferad rakt framifrån.
Bildtext Najla Bouden Romdhane blir Tunisiens tionde premiärminister sedan 2011.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Tunisiens president Kais Saied har utsett en ny premiärminister, omkring två månader efter att han avsatte regeringen och stoppade parlamentet från att sammanträda. Det blir ingenjören Najla Bouden Romdhane som tar över. Hon blir landets första kvinnliga premiärminister.

Najla Bouden Romdhane är professor i teknik och har tidigare arbetat för bland annat Världsbanken. Hon är 63 år gammal.

Nu står hon inför utmaningen att bilda regering och enligt president Kais Saied ska hon göra det så snabbt som möjligt.

I en video som Saied publicerade online ber han henne att utse en regering "inom timmar eller dagar, eftersom vi gått miste om mycket tid".

Enligt Saied är den nya regeringens främsta uppgift "att sätta stopp för korruptionen och det kaos som spridit sig genom flera av de statliga institutionerna".

Bouden blir Tunisiens tionde premiärminister sedan 2011.

Kais Saied
Bildtext Tunisiens president Kais Saied har utökat sina egna befogenheter sedan han avsatte den förra premiärministern i juli.
Bild: AOP

Är demokratin hotad?

Tunisien brukar beskrivas som det enda arablandet som faktiskt inledde en övergång till demokrati efter arabvåren 2011, men landet har tidvis präglats av politisk instabilitet och ett missnöje mot det politiska styret. Det hela kulminerade i avsättandet av premiärminister Hichem Mechichi den 25 juli.

Trots upprepade uppmaningar om att utse en ny premiärminister har president Kais Saied inte valt att bryta det politiska dödläget förrän nu.

Oppositionen anser att händelserna den 25 juli var en statskupp, och aktivister har bland annat talat om en utrensning där presidentens politiska motståndare, domare och affärsmän både ska ha gripits och förbjudits från att lämna landet.

Presidenten har efter det centraliserat makten till sig själv genom att utöka sina egna befogenheter, vilket väckt farhågor om att demokratin är under hot. Förra veckan meddelade president Kais Saied att han numera har rätt att själv välja och sparka ministrar.

Den nya premiärministern står nu inför att tackla landets ekonomiska problem, som förvärrats ytterligare av coronapandemin.

Källor: AFP, AP, Reuters