Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Undervisningsminister Li Andersson om OAJ-enkäten: "Unga mår dåligt och det påverkar arbetet i skolorna"

Uppdaterad 30.09.2021 10:28.
Opetusministeri Li Andersson menossa hallituksen budjettineuvotteluihin Säätytalolle Helsingissä 9. syyskuuta 2021.
Bildtext Undervisningsminister Li Andersson säger att regeringen fösöker åtgärda situationen genom att styra mer pengar till skolorna.

Lärarfacket OAJ:s enkät som visar på ökad arbetsbelastning bland lärarna måste tas på allvar, anser undervisningsminister Li Andersson (VF). Regeringen försöker åtgärda situationen genom att styra mer pengar till skolorna och införa bindande dimensionering för skolpsykolog- och kuratorstjänster.

Enligt OAJ:s färska enkät överväger allt fler lärare att byta bransch, främst på grund av den ökande arbetsbelastningen.

OAJ:s ledning misstänker att belastningen har ökat ytterligare under coronapandemin.

En lärare med munskydd står framför ett klassrum fullt av elever.

Över hälften av lärarna funderar på att byta bransch, visar ny undersökning

Antalet som överväger att byta bransch har fördubblats.

Undervisningsministern håller med.

– Vissa trender som har pågått en längre tid har blivit akuta i samband med coronakrisen, till exempel att lärarna måste försöka hitta lösningar på allt större problem som inte bara har med undervisning och inlärning att göra. Unga mår dåligt för tillfället och det påverkar också arbetet i skolorna, säger Andersson till Svenska Yle.

Hur kan man då bryta den här trenden, vad kan regeringen göra?

– Vi har nu för andra året i rad gett tilläggsresurser till kommunerna och utbildningsanordnarna, alltså tilläggspengar som kan användas för att anställa fler speciallärare, skolgångshandledare eller andra som behövs.

– Vi har kommit med ny lagstiftning till riksdagen i höst, med bindande dimensionering för skolpsykolog- och kuratorstjänsterna, bestående tilläggsfinansiering och stöd för inlärning inom småbarnspedagogiken. Det är viktigt att vi följer med läget väldigt noggrant och ser om det behövs ytterligare satsningar för att råda bot på problemen.

Hurdana förutsättningar har kommunerna i fråga om att höja lönerna?

– Personligen följer jag med stor oro situationen både inom småbarnspedagogiken och inom social- och hälsovården. Jag tror inte det går att lösa problemen med bristen på arbetskraft utan att det görs förbättringar, i fråga om både arbetsvillkoren och lönerna.

– Det förutsätter förstås att kommunerna är villiga att höja lönerna, men det är ju något som i sista hand avgörs vid arbetsmarknadsparternas förhandlingar.

Hur tillförlitlig är den här enkäten, av omkring 20 000 lärare var det ju knappt 13 procent som svarade?

– Det är svårt att säga. Ju mer arbete man har, desto mindre tid har man kanske också att svara på den här typen av enkäter. Å andra sidan är det kanske bara de mest missnöjda som har valt att svara. Men oberoende så tycker jag att vi ska förhålla oss allvarligt till budskapet i enkäten.