Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Åbo hamn vill ha en färjeförbindelse till Gdynia i Polen – målet är att inleda trafiken senast 2023

Det svarta piratskeppet Dragon ligger vid kajen i Gdynia, med gräsmatta och bilar framför och höghus i bakgrunden.
Bildtext Gdynia som är belägen på Polens nordkust har en av landets tre största hamnar.

Målet är att öppna en regelbunden gods- och passagerartrafikförbindelse mellan Åbo och Gdynia i Polen. Ett intentionsavtal om rutten slöts redan år 2019.

Åbo hamn vill skapa en regelbunden färjeförbindelse till Polen. Hamnen har fört diskussioner om saken med hamnen i Gdynia i Polen. Åbo hamn slöt ett intentionsavtal om samarbete med Gdynia hamn år 2019.

Målet med avtalet är att öppna en regelbunden gods- och passagerarfärjelinje mellan Åbo och Gdynia.

Enligt Åbo hamns vd Erik Söderholm har båda parterna hoppats på att planerna förverkligas i snabb takt, men coronapandemin har satt käppar i hjulen. I höst är det meningen att intensifiera förhandlingarna.

– Det gemensamma målet är att förbindelsetrafiken kunde starta senast år 2023, säger Söderholm i ett pressmeddelande.

Gdynia som är belägen på Polens nordkust har en av landets tre största hamnar. Under de senaste åren har hamnen satsat stort på infrastrukturen och på att utveckla landförbindelserna.

En ny port till Europa

Enligt Erik Söderholm skulle en regelbunden färjeförbindelse till Polen stödja näringslivet i hela västra Finland. Den 24 timmar långa färjeresan skulle enligt Söderholm vara ett kostnadseffektivt alternativ till rutten som går via Via Baltica.

– Förutom att förbindelsen skulle gå till Polen som har en starkt växande ekonomi, skulle den vara en port till marknaden i Mellan- och Sydeuropa, både när det gäller import och export, säger Söderholm.

Gdynia har också bra tågförbindelser – man kan till exempel åka till Warszawa på cirka tre timmar.

Enligt Åbo hamns operativa direktör Antti Pekanheimo skulle färjan från Åbo till Polen avgå två gånger i veckan.

– Båda hamnarna har förbundit sig till att samarbeta, så nu är den högsta prioriteten att hitta det rätta rederiet att samarbeta med, säger Pekanheimo i pressmeddelandet.

Källa: STT, Åbo hamn