Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Första kryssningsfartyget på två år besöker Vasa: "Ska bli intressant att se vad här finns att upptäcka"

Från 2021
Tyskt kryssningsfartyg
Bildtext Tyska m/s Hanseatic Spirit är stationerat i Hamburg och återvänder dit nästa tisdag.
Bild: Yle /Roy Fogde

Det första kryssningsfartyget på två år anlände till Vasa vid lunchtid på onsdagen. Ombord på m/s Hanseatic Spirit finns 150-200 passagerare, främst pensionärer. De såg fram emot att bekanta sig med Kvarkens skärgård.

Under det korta besöket i Vasa fick de tyska turisterna välja mellan olika utflyktspaket. Det populäraste alternativet var att bekanta sig med Kvarkens världsarvsområde. En av kryssningsresenärerna som valde att åka ut till Kvarkens skärgård var Ulli Fritzler som kommer från en liten stad nära Hannover.

Äldre man med kamera vid havet.
Bildtext Ulli Fritzler deltog i en bussutflykt till Replot och Svedjehamn på onsdagseftermiddagen.
Bild: Yle /Roy Fogde

- Det här är första gången jag besöker norra Europa och Finland. Jag valde den här kryssningen för att bekanta mig med den här regionen som jag inte vet något om.

Kryssningen inleddes i Hamburg den 19 september och under resans gång har fartyget stannat i bland annat Stockholm, Umeå och Uleåborg.

- Norra Finland var intressant, där kunde vi se renar.

I Vasaregionen hoppas Fritzler få ser mer natur. Bussturen han deltog i gick till Världsarvsporten vid Replotbron, Replot kyrka och Svedjehamn.

- Jag vet inte riktigt vad jag ska vänta mig. Det ska bli intressant att se vad här finns att upptäcka.

Åtta kryssningsfartyg skulle ha besökt Vasa ifjol

Max Jansson, vd på Visit Vasa, är mycket nöjd över att ha utländska kryssningsresenärer i Vasa igen.

- Det känns jättebra att Aurora Botnia får en kompis i hamnen för en stund, och visst är det roligt att märka att det börjar hända någonting igen. Vi jobbar jättehårt med det här och vi skulle ha haft åtta stora kryssningsfartyg här ifjol, men allt blev inhiberat på grund av pandemin.

Max Jansson från Visit Vasa väntar nya kryssningsturister till Vasa.
Bildtext Visit Vasas vd Max Jansson säger att man som bäst jobbar på att få fler kryssningsfartyg till Vasa.
Bild: Yle/Malin Hulkki

Fartyget m/s Hanseatic Spirit har totalt 260 personer ombord, inklusive besättningen.

- Det är ett lite mindre fartyg, men väldigt stiligt. Stoppet i Vasa är en del av en 15 dygn lång kryssning. De kom hit från Uleåborg, och på torsdag kör de ännu via Raumo innan de åker vidare till Danmark och därifrån tillbaka till Tyskland.

Diskussioner på gång om fler kryssningsfartyg

Jansson säger att det känns fint att Vasa får vara en deldestination på den här kryssningen och är stolt över att få visa upp Finlands enda världsnaturarv för de tyska turisterna.

-En del åkte också bara in till centrum för att shoppa, vi hade bussar som körde i skytteltrafik från hamnen.

De som deltar i den här kryssningen är främst pensionärer – sådana som har tid, lust och ekonomisk möjlighet att åka iväg på en längre resa, säger Jansson – men han säger att man tidigare har märkt att också fler yngre åker på kryssningar numera.

När nästa kryssningsfartyg besöker Vasa kan Max Jansson inte säga i det här skedet.

- Vi vill ha det svart på vitt först. Vi har flera som vi diskuterar samarbete med och vi får hoppas att flera av dem blir av. Men det är för tidigt att ännu avslöja något.

Diskussion om artikeln