Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

"Framtidens problem kan lösas med naturvetenskap och teknik" – hållbarhet och teknologi i fokus när Aboa Tech Talks sparkar igång

Från 2021
Olof Malmström och Johan Bobacka
Bildtext Initiativtagare Johan Bobacka (t.v.), tillsammans med Olof Malmström från Turku Science Park.
Bild: Arash Matin / Yle

Hållbarhet, samarbete och ny miljövänlig teknologi fungerar som ledstjärnor då webbinarserien Aboa Tech Talks drar igång den 14 oktober.

Aboa Tech Talks är ett samarbete mellan Åbo Akademi, Åbo Universitet, Åbo Yrkeshögskola och Yrkeshögskolan Novia. Syftet är att knyta starkare band mellan högskolorna, industrin och det övriga samhället.

Yle Åboland träffar projektets initiativtagare, ÅA-professor Johan Bobacka samt Olof Malmström från Turku Science Park, vid den sex våningar höga byggnaden Aurum, som är naturvetarnas nya hem på Universitetsbacken i Åbo.

– Vi vill lyfta fram den innovativa forskning som görs på högskolorna i Åbo inom områden som ren energi, hållbar kemiteknik, förnybara material, bioekonomi och cirkulär ekonomi, som är avgörande ifall vi ska kunna uppnå en hållbar och klimatvänlig framtid, säger Bobacka.

Åbo – ett center för teknikforskning

Ett annat syfte är att locka fler unga att studera teknik, och därför kommer alla Aboa Tech Talks-tillfällen att vara gratis för alla intresserade. Det första tillfället ordnas digitalt som ett webbinarium, men i fortsättningen hoppas man att coronaläget tillåter träffar på plats.

– Åbo har en lång teknologisk tradition. Vid Åbo Akademi har man utbildat diplomingenjörer i över 100 år, och nu har också Åbo Universitet fått en egen utbildning. Därför är det bra att det här ordnas i Åbo, så att vi kan öka stadens attraktivitet som ett center för teknikforskning, säger Bobacka.

Aurum
Bildtext I naturvetarnas nya byggnad Aurum har man döpt rummen efter grundämnen och viktiga personer inom vetenskapen.
Bild: Arash Matin / Yle

Samarbete mellan högskolorna och industrin

Bobacka hoppas att projektet ska leda till mer samarbete mellan högskolorna och universiteten genom att ge mer insyn i vad som sker i laboratorier och undervisningssalar i Åbo.

– På det första webbinariet kommer en representant från varje deltagande högskola att berätta om den forskning som just nu görs inom hållbar teknologi. Talarna presenterar olika exempel som de själva har valt ut.

Folksamning framför Åbo Universitet, på en vägg lyser Åbo Universitets logo.
Bildtext Åbo Universitet är värd för det andra Aboa Tech Talks-tillfället som ordnas senare i höst.
Bild: Lina Frisk /Yle

Samarbete och synergieffekter med industrin är också en viktig ingrediens av Aboa Tech Talks. På det första tillfället deltar Lars Peter Lindfors från Neste, som ska berätta om de innovationer som företaget dragit nytta av för att uppnå hållbara tekniska lösningar.

"Det finns en stor akademisk styrka i Åbotrakten"

Turku Science Park, som är Åbonejdens näringslivsbolag, har varit med och organiserat webbinarserien.

– Vi fungerar lite som spindeln i nätet mellan Åbo stad som är vår största ägare, högskolorna och områdets industri. Vi vill lyfta högskolornas attraktionskraft och locka nya studerande till trakten. Den finns en stor akademisk styrka i Åbotrakten, men vi är inte alltid så bra på att vifta på svansen och marknadsföra oss själva, säger Olof Malmström.

Aurum
Bildtext Aboa Tech Talks äger rum den 14 oktober 2021 kl. 9.00 på nätet.
Bild: Arash Matin / Yle

Malmström vill också uppmärksamma några av de hållbarhetsprojekt som just nu pågår i regionen.

– Åbo har ju sina klimatmål för år 2029, och exempelvis i Perno kommer Blue Industry Park att bli ett hållbart, helt och hållet klimatneutralt industriområde. Det görs saker också på andra håll, som i Nådendal där Nestes raffinaderi stängde. Där planeras just nu en investering i vätgasproduktion.

Det är genom naturvetenskap och teknik som vi löser framtidens problem, inte vid ett mötesbord.

― Olof Malmström, Turku Science Park

Hoppas på synergieffekter

För lokala startup-företag kan Aboa Tech Talks ge en viktig inblick i vad som görs vid högskolorna och visa att det finns spännande forskning på gång på nära håll.

Bobacka hoppas att industrin och samhället ska bli mer medvetna om det som forskarna jobbar med, och att detta också kan leda till fler nya projekt.

– Ser vi mot framtiden så kommer det att behövas ren energi. Det handlar om solceller och att använda koldioxid som utgångsmaterial och att utgå från biomassa som råmaterial. Det finns helt klart en stor potential.

Vill du delta i Aboa Tech Talks finns det länkar till föreläsningen på Åbo Akademis webbplats.

Diskussion om artikeln