Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Maria Ohisalo om Elokapinas demonstration: Det som är olagligt är olagligt

Inrikesminister Maria Ohisalo (de Gröna) kommenterade miljörörelsen Elokapinas demonstration under en intervju med Yle Uutiset i dag. Ohisalo hoppas att det är klart för alla att det som är olagligt, det är olagligt men tillägger att hon inte kan bedöma vad polisen ska eller inte ska göra.

– Jag har sagt det många gånger – det som är olagligt, det är olagligt. Och jag som lagstiftare kan inte bedöma eller säga vilken diskussion polisen har haft på fältet. Jag som minister kan inte säga vad de som polismän och poliskvinnor borde göra där på fältet. Jag hoppas att det är klart, att det som är olagligt, det är olagligt, säger Ohisalo.

Trafiken på Mannerheimvägen i Helsingfors blockeras i dag när Elokapina inleder en tio dagar lång demonstration.

Elokapina anser att de åtgärder som tagits för att bromsa klimatförändringen inte räcker till. Ohisalo svarar på vad hon anser om de krav som Elokapina ställer.

– Regeringen har jobbat väldigt hårt för det att miljöfrågorna och klimatfrågorna skulle vara på toppen av listan i det som vi gör, och vi har nu bestämt att Finland ska vara kolneutralt år 2035.

Ett av Elokapinas krav är att regeringen ska lagstifta om åtgärder som gör Finland klimatneutralt till 2025.

Elokapinaan osallistuva henkilö asettelee auringonkukkia Mannerheimintielle.
Bildtext I dag har en tio dagar lång demonstration i Helsingfors inletts. En deltagare i Elokapinas demonstration lägger ner solrosor på vägen.

– Vi har också nu i budgetförhandlingarna uttryckt oss starkt om att vi vill stanna på det här spåret, – såsom president Niinistö också har sagt tydligt: Vi är i ett klimatnödläge. Presidenten har sagt det och jag tycker att vi borde lyssna på honom också.

Ett annat av Elokapinas krav är att regeringen ska utlysa klimatnödläge i Finland. De vill även att regeringen ska sammankalla ett medborgarforum om klimatfrågorna så att alla i samhället är representerade.

Niinistö: Finländarna är djupt oroade över klimatförändringen

President Sauli Niinistö kommenterade också de aktuella händelserna på sociala medier i dag.

– Finländarna är djupt oroade över klimatförändringen. I Finland är lag och ordning, och de som upprätthåller ordningen högt värderade. Vi tar ansvar för båda samtidigt, skriver Sauli Niinistö på Facebook.

Statsminister Sanna Marin har sagt att hon är säker på att myndigheterna kommer att agera på ett lämpligt sätt, enligt MTV Uutiset.

– Jag tycker naturligtvis inte att det är acceptabelt att bryta mot lagen, sa Marin i dag.