Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Dödshot publicerades på Twitter-konto grundat av verksamhetsledare för Vänsterförbundet – riksåklagaren: Det skedde inget brott

Uppdaterad 30.09.2021 12:56.
En bild med skärmdump på Twitter-inlägg som innehåller hotfulla meddelanden.
Bildtext Hotfulla meddelanden publicerades på Twitter-kontot år 2016. Den brottsmisstänkte har bestridit att han har publicerat meddelandena.

Den före detta verksamhetsledaren för Vänsterförbundets västra områden misstänktes för hets mot folkgrupp på basen av inlägg som publicerats på Twitter. Enligt riksåklagaren skedde inget brott i fallet, skriver Yle Uutiset.

Inget åtal kommer att väckas mot den före detta verksamhetsledaren för Vänsterförbundets västra områden gällande misstankarna om hets mot folkgrupp. Beslutet att inte väcka åtal fattades av riksåklagaren. Den före detta verksamhetsledaren för Vänsterförbundets västra områden, det vill säga Tavastland, Satakunta och Egentliga Finland, misstänktes för hets mot folkgrupp på basis av meddelanden som publicerats på Twitter.

Inläggen publicerades år 2016 och i dem förespråkade man bland annat att bruka våld mot klimatförnekare. Den brottsmisstänkte har i förundersökningen bestridit att han har publicerat meddelandena i fråga.

Verksamhetsledaren avgick från sitt uppdrag till följd av uppståndelsen kring fallet i februari i fjol.

Riksåklagarens beslut att inte väcka åtal har fattats på grunden att det inte finns något brott.

– I sitt beslut har riksåklagaren ansett att meddelandena har riktats mot folkgrupper som definieras på basis av samhälleliga och politiska åsikter, och att det inte går att identifiera en sådan övertygelse som definierar folkgrupper som på grund av övertygelsen skulle ha rätt till skydd mot hotfull kommunikation i enlighet med bestämmelserna om hetsbrott, skriver åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

Riksåklagaren berättar också, att de grupperingar som i meddelandena beskrivs som klimatförnekare, fascister eller nazister inte heller är tillräckligt varaktiga eller väl definierade för att utgöra en sådan folkgrupp som omfattas av bestämmelserna. Handlingen som undersöktes i förundersökningen är således inte straffbar enligt lagstiftningen.

Artikeln är en översättning av Yle Uutisets artikel "Vasemmistoliiton toiminnanjohtajan perustamalla Twitter-tilillä julkaistiin tappouhkauksia –valtakunnansyyttäjän mukaan rikosta ei tapahtunut" skriven av Johanna Lehtola. Översättningen gjordes av Maria Lammassaari.