Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Borgå stads infektionsläkare vill att också dubbelvaccinerade testar sig med låg tröskel: "Om vi inte testar så vet vi inte hur mycket av viruset vi har i svang"

Hoitaja otti nenä-nielunäytettä Mehiläisen drive-in-testausasemalla Helsingissä 2. heinäkuuta.
Bildtext Westerlund uppmanar också dubbelvaccinerade att testa sig för coronaviruset med låg tröskel.

Infektionsläkaren Jeff Westerlund uppmanar även dubbelvaccinerade att låta sig testas för coronaviruset med låg tröskel. Stadens rekommendation är att stanna hemma och vila.

Du bör stanna hemma om du känner dig förkyld eller har lindriga symptom.

Coronavirustest behöver i regel inte tas av personer med lindriga symtom, om personen är fullt vaccinerad och det har gått minst en vecka sedan den andra vaccinationen.

Eller om personen har haft covid-19 under det senaste halvåret och/eller efter det har fått en dos coronavaccin.

Så står det på Borgå stads webbplats om coronaviruset och hur det ska bekämpas.

Läkare i korridor.
Bildtext Jeff Westerlund uppmanar till coronatestning.

Men stadens infektionsläkare Jeff Westerlund håller inte riktigt med stadens och Institutet för hälsa och välfärds (THL) rekommendation.

- Jag har aldrig riktigt förstått varför man skulle behöva minska på testningen. Testningen är ju grunden för det hela. Om vi inte testar så vet vi inte hur mycket av viruset som vi har i svang i staden eller i landet.

Det betyder också att statistiken om hur många fall staden har blir felaktigt låg.

- Jag tycker att testningen är det sista man borde dra in på för att vi i tid ska komma åt smittkedjorna och för att vi ska få en pålitlig statistik som grund för våra beslut. Det är orsaken varför jag inte håller med THL, säger Westerlund.

Färre Borgåbor låter testa sig

Borgåborna testar sig just nu mindre än tidigare. 700 personer testades i Borgå förra veckan, då medeltalet brukar ligga kring 1 000 personer.

Hur ska dubbelvaccinerade nu tolka stadens rekommendationer?

- Jag hoppas att åtminstone de som jobbar med småbarn i skolorna eller på dagis testar sig trots sina vaccineringar för det är inte hemskt trevligt om den här sjukan sprids i barngrupperna.

Westerlund hoppas också att de som jobbar på till exempel bäddavdelningar, på sjukhus överlag, med äldre eller personer med funktionsnedsättning testar sig med lägre tröskel.

- Ett enda fall kan leda till stora problem på en bäddavdelning eller i en dagisgrupp.

Westerlund upplever en konflikt i det att dubbelvaccinerade i allmänhet får lindriga symptom, men trots det kan föra smittan vidare.

- Därför tycker jag att THL för tillfället har en lite konstig attityd till den här testningen. Vi får inte fatt smittfallen bland dubbelvaccinerade om de inte går på test.

- Vi har haft många fall, senast igår (tisdag) när dubbelvaccinerade har konstaterats bära på smittan, säger Westerlund.

Två unga flickor går i en korridor.
Bildtext Den som arbetar med barn gör gott i att testa sig med låg tröskel. Arkivbild.

Westerlunds uppmaning avviker något från stadens rekommendationer, men infektionsläkaren ser ingen konflikt i sitt agerande.

- Jag ser inte en klar konflikt där. Vi har nog i staden redan tidigare haft lite strängare regler än vad THL har gått ut med.

Westerlund anser samtidigt att rekommendationerna och premisserna börjar bli så pass komplicerade att det är svårt att veta när man ska låta testa sig.

- Problemet är att vaccinet inte skyddar till 100 procent.

Med höst och vinter och kallare väder följer som oftast en period med förkylningar och influensa som kan vara svåra att skilja från en coronavirusinfektion.

- Det här är ytterligare en orsak som talar för testning. Utan test vet vi inte vad det är fråga om.