Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

"Det här är ett viktigt rekreationsområde för Nickby" – motståndet mot att förstora tätorten rejält växer i Sibbo

Från 2021
Gunilla Eklöf och Charlotta Engblom ser ut över åkrar.
Bildtext Gunilla Eklöf och Charlotta Engblom vill bevara området kring Nickby gård för rekreation också i framtiden.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Långt över 1 000 Sibbobor har undertecknat en namninsamling som handlar om att bevara Nickbys identitet, historia och attraktionskraft. Den riktar sig bland annat mot att bygga ett nytt tätortscentrum vid Nickby gård.

– Här är otroligt fint och här finns fina svampställen, säger Gunilla Eklöf. Det är väldigt viktigt att vi tänker på naturens mångfald. Vi behöver ett rekreationsområde för oss alla i Nickby.

Hon och Charlotta Engblom (SFP) hör till de Sibbobor som kraftigt motsätter sig utbyggandet av området kring Nickby gård. 

Enligt den detaljplan som kommunen behandlar för tillfället skulle skog och åkrar bli hem för omkring 3 000 nya invånare. Området omfattar 86 hektar mark. Dimensionen på planen är stor för Sibbo, då det nu bor dryga 5 000 personer i Nickby.

Ängvy vid Nickby gård.
Illustration över planerat bostadsområde
Jämförelse av två bilder: Ängarna vid Nickby gård nu och om planen förverkligas.
Bilder: Yle/Mikael Kokkola (vänster), Tietoa Finland Oy / Sibbo kommun (höger)

– Miljön här är en tillgång för Nickby och Sibbo och för alla som vill ha natur i sin vardag och följa devisen som Sibbo har satt upp: att börja sin dag på skogsstigen, säger Charlotta Engblom. Det här är ett viktigt rekreationsområde för Nickby.

Yle Östnyland har tidigare tittat på de kommentarer till planerna som Sibboborna har kommit med och också vandrat omkring med planläggaren på åkrarna nordväst om Nickbys nuvarande centrum. 

– Här finns en väldigt omväxlande natur med allt från lundar med sällsynta växter till huggormsbon, säger Gunilla Eklöf. 

Den hotade landsortsidyllen ligger endast några stenkast från Nickby centrum och järnvägsspåret.

– Hur lätt är det att få till ett annat centrum, ett nytt centrum, och förvänta sig att servicen hittar dit, säger Charlotta Engblom.

Ängvy vid Nickby gård.
Bildtext Här på ängarna är det tänkt att ett nytt tätortscentrum ska byggas.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

På måndag kommer initiativtagarna att överräcka namninsamlingen till beslutsfattarna i Sibbo i samband med fullmäktigemötet. 

– Vi har samlat in sammanlagt 1 300 namn och den respons vi har fått har varit positiv men samtidigt lite uppgiven. Folk har uttryckt en frustration över om man alls kan påverka det här och lyssnar man på de frågor som vi har, säger Charlotta Engblom.

Själv är hon ordförande för SFP:s fullmäktigegrupp och samtidigt aktiv i den skara som nu står bakom protestnamninsamlingen.

– I min roll som gruppordförande försöker jag på bästa sätt ta i beaktande alla synpunkter som finns. Jag upplever att det finns många oklara frågor som måste besvaras vad gäller den här planen.

Byggnadsskiss med höghus.
Bildtext Preliminär illustration över det som kallas för Nickby gårds centrum.
Bild: Sibbo kommun/Lundén Architecture Company

Diskussion om artikeln