Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Britney Spears ett steg närmare frihet – pappan tas bort som förmyndare omedelbart

Från 2021
Uppdaterad 01.10.2021 10:19.
Britney Spears poserar och ler på röda mattan. Hon är klädd i en svart klänning.
Bildtext Britney Spears förmyndarskap kan ta slut helt och hållet i november.
Bild: Steven Ferdman/Everett Collection/All Over Press

Britney Spears omsusade 13 år långa förmyndarskap kan snart komma till ett slut. En domstol i Los Angeles har på onsdagen beslutat att pappan avlägsnas som förmyndare. Britney Spears har kallat förmyndarskapet "skadligt" och sagt att pappan missbrukat sin roll.

Domstolen konstaterade att James "Jamie" Spears fråntas rollen som förmyndare eftersom överenskommelsen "återspeglar en giftig miljö". Beslutet kommer några månader efter att sångaren bett om att pappan ska tas bort från förmyndarskapet.

– Den nuvarande situationen är oförsvarlig. Situationen kräver att James Spears stängs av från uppdraget och ska lämna över tillgångar från förmyndarskapet omedelbart, konstaterade domaren efter att ha hört bägge parter.

Britney Spears pappa ansökte om att sätta dottern under ett tillfälligt förmyndarskap i februari 2008 efter att hon haft en rad sammanbrott. Sommaren 2009 bad han om att göra förmyndarskapet permanent och då fick han mer kontroll över dotterns ekonomi och liv.

Borttagandet av pappan som förmyndare är första steget i processen att avsluta förmyndarskapet helt och hållet. Den 12 november ska domstolen avgöra om Britney Spears blir en fri kvinna, det vill säga om förmyndarskapet ska ta slut.

Artisten får nu en tillfällig revisor som förvaltar hennes ekonomi och egendom.

Karikatyrteckning av Britney Spears advokat Mathew Rosengart i rätten.
Bildtext Teckning från rättegången på onsdagen. Britneys advokat Mathew Rosengart syns läsa upp Britneys ansökan om att avlägsna pappan som förmyndare.
Bild: Copyright © 2021 BACKGRID, Inc./All Over Press

Advokaten: "Britney Spears har levt i en mardröm" – intygar att allvarligare konsekvenser väntar för pappan

Britney Spears har sedan början varit kritisk till pappans roll som förmyndare, men att få bort honom har varit svårt eftersom sångaren inte fått välja en egen advokat under förmyndarskapet.

I juli i år fick sångaren ändå rätten att välja en egen advokat och valet föll på Mathew Rosengart. Efter 77 dagar som Britney Spears advokat har han lyckats uppfylla sångarens 13 år långa önskan: Att få bort pappan som förmyndare.

– Britney Spears har levt i en mardröm som varat i över ett decennium, en kafkamardröm som iscensatts av hennes pappa och andra, säger Rosengart. Med "kafkamardröm" (eng. kafkaesque nightmare) refererar han till Franz Kafkas verk om den lilla hjälplösa människan som förgäves försöker finna sig tillrätta i oöverskådliga byråkratiska komplex.

Britney Spears kör en vit bil. Bilen är omringad av människor som fotograferar henne.
Bildtext Britney har följts av paparazzi under hela sin karriär, vilket enligt henne och nära personer till henne tärt hårt på hennes mentala hälsa.
Bild: /All Over Press

Rosengart intygar att "ännu allvarligare konsekvenser" väntar för Britney Spears pappa för hans "misskötsel under förmyndarskapet". Rosengart beskriver pappan som en "elak och giftig man som missbrukat sina rättigheter".

– Det här är vad min klient vill, vad min klient behöver och vad hon förtjänar, säger Rosengart.

Britney Spears.

Britney Spears i rätten: “Jag vill ha mitt liv tillbaka”

Spears har varit omyndigförklarad sedan 2008.

Häftiga anklagelser mot pappan – han ska bland annat ha buggat hennes sovrum, polisen kan bli involverad

Jamie Spears roll som förmyndare har länge beskrivits som kontroversiell. Han har både varit "conservator of state" och "conservator of the person", vilket betyder att han ansvarat både för dotterns ekonomi och egendom, samt personliga beslut som gällt hälsa och karriär.

Britney Spears har sagt att flera beslut som pappan fattat har varit skadliga. Hon har uppgett att han bland annat hindrat henne från att skaffa barn och tvingat henne att ta medicin för depression.

Under de senaste dagarna har flera dokumentärer om förmyndarskapet släppts. I en av dem, gjord av tidningen New York Times, uppger källor att pappan övervakat Britney Spears med avlyssningsinstrument i hennes sovrum. I en annan dokumentär av Netflix visar läckta dokument att sångaren konstaterades vara sjuk och oförmögen att fatta beslut, men samtidigt jobbade hon för fullt.

Jamie Spears.
Bildtext Polisen kan komma att utreda James "Jamie" Spears roll under förmyndarskapet, likaså flera andra personer som varit en del av förmyndarskapet.
Bild: Valeria Macon / AFP / Getty Images

Britney Spears själv har sagt att pappan tvingat henne att jobba och ta medicin och hotat med att hon inte får träffa sina barn om hon inte gör som han säger.

Britney Spears advokat Rosengart anser att bland annat dessa påståenden måste utredas av polis. En brottsutredning kan bli aktuell – det har till och med varit tal om att FBI kan bli involverade.

– Anklagelserna i dokumentären visar hur Britney Spears pappa invaderat hennes integritet på ett skrämmande vis, säger Rosengart.

Jamie Spears har nekat till alla anklagelser och sagt att allt han gjort varit inom ramarna för förmyndarskapet.

Glädjerus bland fans – sångaren har ännu inte kommenterat beslutet

"Vi är glada, men det är inte över än" – Britney-fansen jublar över att popstjärnan är ett steg närmare frihet - Spela upp på Arenan

Britney Spears har själv ännu inte kommenterat domstolens beslut och hon var inte heller på plats i rätten. Drygt 100 av hennes fans hade däremot samlats utanför domstolen i Los Angeles och de firade den nya vändningen i fallet. De har i åratal under hashtaggen #FreeBritney krävt att förmyndarskapet ska avslutas.

– Jag är så exalterad för vad hon kan göra under resten av sitt liv, säger ett fan som nyhetsbyrån AP talat med.

Fansen sjöng hitlåtar av Britney Spears såsom Toxic och Baby One More Time. Många av dem höll upp skyltar med bland annat texten "Jail Jamie", alltså "fängsla Jamie" på svenska.

Britney Spears uppträder på en scen. Hon omgivs av en cirkel av stål som brinner.
Bildtext Britney har vägrat uppträda under de senaste åren på grund av pappans roll som förmyndare.
Bild: /All Over Press

Också kändisar har reagerat på nyheten med glädje, bland annat popikonen Cher.

– Jag är mer än glad för henne. Välsigne vår superstjärna, skriver hon på Twitter.

Britney Spears poserar i en jeansjacka och jeans framför en vit vägg för kameran. Hon ler.
Bildtext Britney slog igenom i slutet på 90-talet.
Bild: dpa picture alliance / Alamy/All Over Press

Pappan har betalat miljoner i lön till sig själv under åren

Britney Spears advokat har anklagat pappan för att skjuta upp ett avslutande av förmyndarskapet för att uppnå finansiell nytta för sig själv. Läckta dokument i Netflixdokumentären Britney vs. Spears visar att Jamie Spears mellan åren 2013–2018 lyft en lön på 16 000 amerikanska dollar i månaden för sin roll som förmyndare, medan han gett dottern en månadspeng på 8 000 euro.

Dokument visar att pappan och andra som haft en roll i förmyndarskapet, bland annat advokater och läkare, gagnats finansiellt av arrangemanget. Parterna ska ha fått miljontals dollar i lön under dessa år.

Free britney-demonstration.
Bildtext Britney Spears fans har länge fört kampanjen #FreeBritney.
Bild: AOP

Enligt experter är det ovanligt att en familjemedlem fungerar som förmyndare, och överlag har Britney Spears förmyndarskap setts som märkligt eftersom personer under förmyndarskap sällan jobbar. Britney Spears advokat har dessutom sagt att pappans alkoholism och "annan trauma från Britney Spears barndom" gjort att han aldrig varit lämpad som förmyndare.

Källor: AP, AFP, Reuters